Чавез на премијери у Венецији

Премијери документарног филма "Јужно од границе" Оливера Стоуна, на фестивалу у Венeцији, присуствовао и венецуелански председник Уго Чавез. Лидера Венецуеле филм приказује у позитивном светлу и критикује начин на који је представљен у западним медијима.

Председник Венецуеле Уго Чавез присуствовао је премијери документарног филма Оливера Стоуна "Јужно од границе" на Међународном филмском фестивалу у Венецији.

Чавез је на црвеном тепиху био окружен телохранитељима, а када је стигао, бурно су га поздравиле стотине обожаваоца.

Филм, на чију премијеру је дошао, говори о натегнутим односима његове државе са САД и приказује га у позитивном светлу, као заштитника сиромашних, који се супротставља Вашингтону.

"Јужно од границе" треба да оповргне уврежено схватање о социјалистичким демократијама у Јужној Америци, које Стоун види као последицу оштрих напада и лажи, које шире "десничарски" медији.

Филм садржи интервјуе са седам лидера јужноамеричких држава, који сви изражавају велику наклоност према комшијама на северу, упркос томе што су незадовољни америчком спољном политиком.

У овом остварењу је исказан став да јужноамерички континент напредује, јер је успео да се отргне империјализму или, како га је Стоун назвао, "грабљивом капитализму."

На пројекцији која је организована за представнике медија и филмске раднике, Стоуново остварење награђено је громогласним аплаузом.

Очекује се да ће филм привући публику која је либерално оријентисана, а противљење конзервативаца би могло да изазове додатну пажњу јавности.

Предрасуде западних медија

Одломци са Си-Ен-Ена и Фокс Њуза, који су приказани у филму, јасно указују на недовољно озбиљан начин на који медији представљају лидере држава у Јужној Америци, јер их аутоматски посматрају као диктаторе, упркос томе што су изабрани на демократски начин.

Филм прати развој догађаја који је довео до тога да Чавез преузме власт у Венецуели, па је тако приказано како су медији у тој земљи монтирали снимак демонстрација, како би изгледало да Чавезове присталице нападају политичке противнике, а касније су ти снимци емитовани широм света.

Приказани су и случајеви претеривања у другим државама.

Камере прате и Чавезов одлазак у место где је рођен у сиромаштву, посету сточној фарми и локалном млину.

Док траје посета, приказан је Чавез, који се обраћа директору речима: "Овде правимо атомску бомбу за Иранце."

То је слична врста црног хумора каквом се служи и председник Рафаел Кореа који, разматрајући став који медији у САД имају о њему, каже: "Био бих забринутији да ме хвале."

У филму се изражава тежња ових земаља за независношћу и једнакошћу, као и за ослобађањем од утицаја Међународног монетарног фонда и економске контроле коју спроводе САД.

Лидери латиноамеричких држава, представљени у овом остварењу, виде долазак председника Обаме на власт као могући почетак поправљања односа, што је у обостраном интересу.

Стоун је очигледно одушевљен личностима државника које је упознао.

Због тога у филму постоји велики број опуштених сцена, као на пример она у којој му лидер Боливије Ево Моралес саветује како да препозна најбоље лишће коке.

Биљка коке се у овој држави сматра безазленим леком против тегоба које проузрокује висока надморска висина, на којој се налази престоница Ла Паз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара