Читај ми!

Мира Ступица отвара доделу Кристалне призме

Церемонију доделе Кристалне призме на којој ће, између осталог, бити уручена награда за животно дело глумцу Велимиру Бати Живојиновићу, отвориће Мира Ступица.

Свечану академију доделе тријеналне Кристалне призме за 2011, 2012. и 2013. годину отвориће позната глумица Мира Ступица 5. децембра на сцени „Мадленијанума“, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Филмском центру Србије.

Генерални секретар Академије филмске уметности и науке Србије Мирко Беоковић истакао је да ће награда за животно дело бити уручена Велимиру Бати Живојиновићу, а награда за укупан допринос домаћој кинематографији отићи ће у руке Гордану Михићу.

Он је додао да ће сви чланови Академије бити у прилици да на сајту ФЦС-а и АФУН-а, који је у изради, погледају номиноване филмове и одлуче се за који ће гласати.

Беоковић је објаснио да се награда додељује тријенално, јер није било средства за куповину призме, али и због слабе продукције.

Он је рекао да је јако тешко прикупљен новац и да је тек бивши министар културе Братислав Петковић изашао у сусрет АФУН-у и издвојио из буџета два милиона динара од чега је један део новца отишао на порез.

Беоковић је напоменуо да му је веома драго што ће поново, након 14 година, бити додељена ова престижна награда у 22 категорије, а о победницима ће одлучивати 236 чланова Академије, нагласивши да ће овогодишњи слоган бити „Лауреати за лауреате“.

С обзиром на то да 14 година није додељивана кристална призма, на свечаној церемонији биће одржан и омаж за око 107 чланова Академије који су у међувремену преминули.

Божидар Зечевић, члан одбора АФУН-а за филмологију и историју филма, објаснио је да није уведена награда публике јер о добитницима одлучује 236 одабраних људи и да је то „награда струке“ и некога ко се квалификовао за тај посао.

За најбољи филм награду прима продуцент за свеукупно стваралаштво екипе филма. Номиновани су Николина Вучетић – Непријатељ, Јелена Митровић – Кругови, Мирослав Момчиловић - Смрт човека на Балкану, Горан Паскаљевић – Кад сване дан и Биљана Првановић – Парада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво