"Тамо и овде" у биоскопима

Вишеструко награђивани филм "Тамо и овде" своју бископску премијеру имао је вечерас, у биоскопу "Колосеј" у Београду. Од 10. септембра ће се приказивати у биоскопима широм Србије.

Бископска премијера награђиваног филма "Тамо и овде" режисера и сценаристе Дарка Лунгулова била је вечерас, у биоскопу "Колосеј" у тржном центру "Ушће" у Београду, а од 10. септембра приказиваће се у биоскопима у Србији, најавио је дистрибутер "Синеарс".

"Тамо и овде" је своју фестивалску премијеру имао на овогодишњем Фесту, а затим су уследили и други домаћи и страни филмски фестивали и бројна признања.

На престижном фестивалу "Трајбека" освојио је прву награду за најбољи филм у категорији остварења чија се радња збива у Њујорку, специјалну награду жирија на "Скип сити интернешенел" фестивалу у Јапану, а приказан је и у Карловим Варима, у селекцији коју су одабрали критичари престижног магазина "Варајети".

Мирјана Карановић је проглашена за најбољу глумицу на фестивалима "Синема сити" у Новом Саду и "Софест" у Сопоту.

Добитница је и специјалне повеље и награде критике на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, на коме је Дејвиду Тортону уручена награда за најбољег страног глумца у српском филму.

Лунгулов је проглашен за најбољег редитеља у Сопоту и добитник награде "Балкан фанд" на 47. међународном филмском фестивалу у Солуну за сценарио "Тамо и овде".

Филм је сниман на 25 локација у Њујорку и околини, док је други део снимљен у Београду, у марту прошле године.

Прича прати Роберта (Тортон), депресивног Њујорчанина и пропалог музичара, коме стиже решење о принудном исељењу због неплаћене кирије. Он унајмљује Бранка (Бранислав Трифуновић), "свежег" емигранта из Србије, који обавља селидбе са својим комбијем, да му помогне.

Бранко очајнички жели да доведе своју девојку Ивану (Јелена Мрђа) из Србије у Америку, али она не може да добије визу, па Бранко плаћа Роберту пут до Београда да се тамо ожени Иваном, како би добила "вереничку визу".

Док у Београду чека на остатак договореног новца, Роберт је смештен код Бранкове мајке Олге (Мирјана Карановић), чија ведрина полако лечи његову депресију.

Филм је финансијски подржан од Секретаријата за културу града Београда и Министарства културе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво