"Коркоро" тријумфовао у Монтреалу

Филм који говори о угњетавању Рома, „Коркоро", освојио главну награду на фестивалу у Монтреалу. Ово је мала светлост у црној рупи историје и Француске, поручио редитељ Тони Гатлиф на додели награде.

Филм "Коркоро" (Слобода) Француза Тонија Гатлифа, посвећен угњетавању Рома, тријумфовао је на фестивалу у Монтреалу, освојивши главну награду, Гран при двеју Америка, као и награду публике.

Режисер, који је по мајци Ром, после уручења награда рекао је да "Роме презиру, нарочито у Европи" а да успех његовог филма представља "малу светлост у црној рупи историје и Француске".

Филм говори о ромској породици која путује француским друмовима током Другог светског рата. Њих прати дечак Клод који тражи нову породицу, пошто су га родитељи напустили.

Када породица стигне до градића, где сваке године проводи неколико месеци радећи у винограду, открива да је под немачком окупацијом усвојен закон против номада.

Градоначелник и учитељица у локалној школи желе да им помогну и нуде им парче земље на којем могу да се скрасе.

Ипак, упркос опасности да заврше у концентрационом логору, Роми одлучују да наставе пут, свесни да само тако могу заиста да буду слободни.

Специјални гран при званичног жирија у Монтреалу добио је Кинез Ванг Кван за "Ткаљу", а њему је припало и награда међународног удружења критике Фипресци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи