Другачији "Зли поручник"

Филм "Зли поручник: Лука Њу Орлеанс" Вернера Херцога, са Николасом Кејџом и Евом Мендез није повезан са истоименим култним филмом Абела Фераре из 1992. године. За разлику од лика који је тумачио Харви Кајтел, овај "зли поручник" ни не покушава да се искупи за своја злодела, објашњава Николас Кејџ.

Немачки редитељ Вернер Херцог неуморно понавља да његов нови филм, "Зли поручник: Лука Њу Орлеанс", уопште није повезан са чувеним филмом сличног наслова, који је Абел Ферара режирао 1992. године.

Херцог чак каже да чак није ни гледао овај култни филм, у којем главну улогу тумачи Харви Кајтел.

Овога пута, главне улоге су поверене Николасу Кејџу, који глуми детектива-зависника од дроге и Еви Мендез, која глуми његову девојку, проститутку.

"Нисам гледао тај филм, али ми кажу да нису ни слични", рекао је Херцог на премијери филма у Венецији.

"Надам се да ће Ферара гледати мој филм, као и да ћу ја видети његов. Убеђен сам да ћемо се ускоро срести и поделити боцу вискија", нашалио се немачки редитељ.

Тај сусрет би се могао десити и раније него што он мисли, јер је Ферара такође на Филмском фестивалу у Венецији, где се његов нови филм "Наполи, Наполи, Наполи" приказује ван конкуренције.

Проблем је само у томе што је Ферара пре годину дана, када је чуо да је у плану нови "Зли поручник", Херцогу и Кејџу пожелео да "горе у паклу".

Херцогов "Зли поручник" почиње бруталним убиством породице имиграната, али филм не поседује класичан заплет.

Редитељ каже да овај филм није само прича о убиству, нити има намеру да буде излагање о корупцији.

Коментаришући име филма, које упућује на Ферарин филм, Херцог је рекао да је филм већ имао наслов када се он укључио у његову реализацију и да није могао да га промени.

Ипак, активно је учествовао у значајном преправљању сценарија.

Николас Кејџ у филму глуми детектива одељења за убиства Теренса Мекдону, који наизглед неповређен пролази кроз перипетије које сам узрокује, док изазива судбину.

Његов лик је задобио тешку повреду леђа када је за време урагана Катрина спасавао једног затвореника од надолазеће поплаве.

После тога, приморан је да пије лекове против хроничних болова, али убрзо почиње да се дрогира и користи све до чега може да се докопа или да украде.

Мекдона је зато спреман да уради све да би дошао до нове дозе, на пример да украде из полицијског складишта или да отима од тинејџера испред дискотеке.

Без кајања и искупљења

Припрема за играње лика који се дрогира била је значајно другачија у односу на лик алкохоличара из филма "Напуштајући Лас Вегас", каже Кејџ.

Тада би пре снимања сцене попио неколико пића, како би видео какав ефекат остављају на њега.

Популарни глумац је изјавио да није пио алкохол већ пет година и да је морао да се присећа својих искустава од пре двадесет година.

Највећа разлика између његовог тумачења лика и лика којег је глумио Харви Кајтел је у томе што Кајтелов лик покушава да се искупи.

"Ферарин филм је био сјајан, али је у њему поручник оптерећен католичком кривицом и искупљењем. Теренс се не каје", објаснио је Кејџ.

"Не питајте ме да ли је он добар или лош, он напросто јесте".

Филм је испуњен црним хумором, а Херцог каже да је толико црн да је урнебесан.

 

У једној сцени, лик којег тумачи Кејџ тражи од дилера да још једном пуца у човека који је покушао да их убије, јер "његова душа и даље плеше".

Када је реч о локацији филма, немачки режисер признаје да су почетни, али не и искључиви мотиви за снимање филма у Њу Орлеансу биле пореске олакшице.

"Тај град је врло, врло чудан. У њему се осећа пропадање, не само физичко већ и морално пропадање. На истој раскрсници где смо ми снимали, сутрадан су убијене две особе", прича Херцог.

Кејџ сматра да је управо град најзначајнији лик који је присутан у филму, важнији од његовог или оног којег глуми Ева Мендес.

"Град поседује особен дух, који сам ја хтео да прихватим и прикажем у филму", објаснио је глумац.

"Зли поручник: Лука Њу Орлеанс" је у конкуренцији за Златног лава, који ће бити додељен 12. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара