Суморна визија будућности

Филм "Пут" је екранизација истоименог романа Кормака Мекартија, за који је награђен Пулицеровом наградом. Редитељ Џон Хилкот трудио се да остане веран литерарном предлошку и представио је суморну визију пост-апокалиптичне будућности. Главне улоге у филму, који је премијерно приказан на фестивалу у Венецији, тумаче Виго Мортенсен и Шарлиз Терон.

Публика на венецијанској Мостри прва је имала прилику да види филм "Пут", редитеља Џона Хилкота, који је снимљен по књизи награђиваног аутора Кормака Мекартија.

Одлучујући се да верно пренесе оригиналну причу, режисер се свесно одрекао масовних сцена и специјалних ефеката, који су својствени холивудским приказима будућности.

"Пут" тако представља суморну визију пост-апокалитичне будућности.

Прича је већином исказана кроз присећања неименованог оца (Виго Мортенсен), који покушава да заштити свога сина (Коди Смит Мекфи).

У њиховом свету, масовни пожари и земљотреси су опустошили планету. Међутим, катастрофе једва да су приказане, јер је филм већином усмерен на путовање оца и сина на југ, у топлије крајеве, где је живот још могућ.

У њиховом свету нема више животиња, а оно мало људи, који су успели да преживе катаклизму, умире од глади због недостатка хране.

Отац и син крећу на опасно путовање, изложени сталној опасности од банди људождера, које лутају тражећи храну.

Безнађе и пустош којима су окружени стално их држи на рубу самоубиства, али их одржава међусобна љубав.

Хилкот је створио застрашујуће пуст свет, без боја, у којем је све сиво и посуто пепелом.

Шарлиз Терон тумачи улогу жене која у тренутку апокалипсе очекује дете, а годинама касније, суочена са суровом реалношћу, спремна је да заједно са породицом изврши самоубиство, радије него да умре од глади.

У овом остварењу, елементи хорора су дати у позадини, осим у неколико упечатљивих сцена. Филм се фокусира на везу између умирућег оца и његовог сина.

Дечак не успева да пронађе применљив систем вредности, а једини савет који му отац може дати је "ми смо добри, а они су лоши".

Због песимистичног става који је исказан у филму, очекује се да ће бити пријемчивији филмским критичарима него масовној публици, иако главне улоге тумаче Виго Мортенсен и Шарлиз Терон.

Ово остварење, које се надмеће за овогодишњег Златног лава у Венецији, у САД ће се приказивати од 16. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво