„Лед“ осваја свет

Редитељски првенац Јелене Бајић-Јочић, филм „Лед“ креће на велике светске филмске фестивале и смотре. Светску турнеју, остварење о српском селу, започело је учешћем на фестивалу „Златни витез“ у Русији, а следе фестивали у Лондону, Сиднеју, Никозији, Измиру, Стокхолму и Гои.

После великог успеха на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, на којем је редитељски првенац Јелене Бајић-Јочић добио пет значајних награда, филм Лед настао у копродукцији „Контраст“ студија, РТС-а и "M.A.M.M.A. production" из Стокхолма, креће на велике светске филмске фестивале и смотре.

Својеврсну светску турнеју Лед је започео учешћем на фестивалу „Златни витез“ у Русији, где је Јелена Бајић-Јочић добила награду за најбоље дебитантско остварење. Такође, филм о српском селу седамдесетих година 20. века, који је настао по мотивима истоимене монодраме Радоша Бајића, добитник је признања „Златна линцура“ на фестивалу који 25. септембра почиње на Јахорини.

Одмах затим, на највећем фестивалу независног филма "Raindance", који се одржава у Лондону, 29. септембра Лед се приказује у званичној конкуренцији.

„Након завршених студија у Лондону, радујем се да ћу после десет година моћи да се вратим у светску престоницу уметности са својим првим филмом и представим га лондонској публици и филмским експертима из целог света који долазе на овај чувени фестивал. О наградама не размишљам, јер је за мене највећа награда чињеница да мој филм крчи пут према својим гледаоцима и да ће га у наредних неколико месеци видети публика на готово свим меридијанима и континентима“, каже редитељка Јелена Бајић-Јочић.

После Лондона филм Лед ће у октобру отворити Фестивал српског филма у Сиднеју, затим ће се приказивати у такмичарској конкуренцији фестивала у Никозији, Измиру, Стокхолму, као и на највећем филмском фестивалу у Гои (Индија) на којем наступа у програму "Cinema of the world", за који је редитељка Јелена Бајић-Јочић добила позив да лично присуствује и буде гост фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара