Златне арене за „Одбрану и заштиту“ и „Кругове“

Хрватски филм „Одбрана и заштита“, у националном програму, и „Кругови“, у селекцији мањинских копродукција, тријумфовали су на јубиларном 60. Фестивалу играног филма у Пули. Златне арене и за Богдана Диклића, Срдана Голубовића, Наду Ђуревску, Леона Лучева. Вечерас уручење награда и свечано затварање смотре.

На јубиларном 60. Фестивалу играног филма у Пули велику Златну арену у националном програму добио је хрватски филм Одбрана и заштита Бобе Јелчића, а Златну арену за најбољу мушку улогу Богдан Диклић за лик Славка у том филму.

У селекцији мањинских копродукција тријумфовали су Кругови српског редитеља Срдана Голубовића.

Интересантно је да је публика, чија награда одлази хрватском филму Каубоји Томислава Мршића, уз просечну оцену 4,79, предност дала Круговима који су са оценом 4,61 заузели пето место, док је Одбрана и заштита добила ниску оцену, тек 2,82.

Свечаним уручењем награда вечерас се у Пулској арени завршава фестивал на којем је ове године, како јавља агенција Хина, у националном програму од 13. јула приказан рекордан број домаћих продукција и копродукција - 14 хрватских филмова и десет мањинских копродукција.

Велика Златна арена за најбољи филм додељена је Зденки Голд, продуценткињи филма Одбрана и заштита.

Бобо Јелчић је освојио Златне арене за сценарио и режију јер је, како је објављено на сајту фестивала, на аутентичан и слојевит начин обрадио тему постратне стварности.

„Минималистичким приступом, готово документарно, редитељ нас води кроз суптилно исприповедану интимну причу која задире у деликатне међуљудске односе“, наводи се у образложењу жирија.

Осим Диклића, из екипе тог филма награђена је и Нада Ђуревска Златном ареном за најбољу главну женску улогу, за лик Милене.

Копродукција Србије, Хрватске и више других европских земаља Кругови добила је Златне арене за режију, најбољу мушку улогу (Леон Лучев) и најбољу мањинску копродукцију.

Одлуку је донео жири чији је председник био редитељ и сценариста Петар Креља, а чланови продуцент Станислав Бабић, глумица Гордана Гаџић, директор фотографије Слободан Трнинић и редитељ и монтажер Дамир Чучић.

Златна Арена за најбољу мањинску копродукцију припада продуценткињи из Београда Јелени Митровић, са образложењем да су Кругови моћан филм о снази зла, доброте и праштања који нас подсећа да херојство има вредност и да жртва није узалудна.

У образложењу Златне арене за режију, жири истиче да Голубовић вешто води филм који има више нивоа прича, двоструко временско лице и мноштво одличних ликова и да је режија у свим сегментима рафинирана.

Лучев је добио Златну арену за улогу Хариса у овом остварењу, јер се, како оцењује стручни жири, иза меког и топлог породичног човека скрива чврст карактер који гледаоца уверава како је доброта свевремена.

У Међународном програму, други жири, чија је председница била Неда Арнерић, доделио је Златну арену за најбољи филм остварењу Jackie редитељке Антонијет Биојмер.

број коментара 0 пошаљи коментар