Почеo Филмски фестивал у Венецији

Венeцијански филмски фестивал, 66. по реду, трајаће од 2. до 12. септембра. Најављен је долазак великог броја звезда као што су Џорџ Клуни, Мет Дејмон, Николас Кејџ, Оливер Стоун. Специјалне награде биће уручене творцу анимираног филма "Toy Story" и Силвестеру Сталонеу.

Пројекцијом филма "Baaria" редитеља Ђузепеа Торнатореа вечерас jе отворен 66. филмски фестивал у Венецији, на којем ће се за Златног лава надметати 24 остварења. "Baaria", у чијој су глумачкој екипи Моника Белучи, Енрико ло Версо и Микеле Плаћидо, прича је о Торнатореовом родном месту Багерији, на Сицилији. Филм је међу претендентима на Златног лава.

Председник жирија 66. Мостре биће тајвански редитељ, оскаровац Анг Ли, који је два пута награђиван Златним лавом - за филмове "Планина Броукбек" и "Пожуда, опрез". 

Овогодишње издање Филмског фестивала у Венецији, како је приметио извештач агенције агенције Ројтерс, биће обележено филмовима који говоре о капитализму у негативном контексту.

Као примере таквих филмова, наводи документарац Мајкла Мура о економском колапсу у САД, " као и драма "Доушник!", у којој Мет Дејмон игра главну улогу.

У новом Муровом филму "Капитализам: Љубавна прича" ("Capitalism: A Love Story"), који је у званичној конкуренцији фестивала, он критикује корпоративне главешине на свој препознатљиви борбени начин.

Филм "Доушник!" режисера Стивена Содерберга, говори о менаџеру који разоткрива начин на који његова компанија манипулише висином цена. Главну улогу тумачи Мет Дејмон, а овај филм биће приказан ван конкуренције.

Мет Дејмон је само један од више припадника холивудске "а-листе", који ће прошетати чувеним црвеним тепихом.

Чини се да су студији спремнији да плате високе износе да би ангажовали звезде, које им омогућавају да лакше изазову интересовање медија за њихов филм.

Тако ће публика имати прилике да види звезде као што су: Николас Кејџ, Џорџ Клуни, Оливер Стоун, Ева Мендез и Силвестер Сталоне.

Прогнозира се да ће, због "концентрације звезда", овогодишње издање најстаријег филмског фестивала на свету бити много интересантније од прошлог, када је "Златним лавом" награђен филм "Рвач", којим се Мики Рурк вратио глуми.

Упркос томе, општа оцена је да су фестивалу из 2008. године недостатајале велике звезде.

Клуни - локални фаворит

Клуни, који има кућу у Италији и кога сматрају за фаворита, појављује се у филму необичног назива "Људи који зуре у козе" ("Тhе Мен Whо Stare At Goats").

Филм је прича о новинару који одлази у Ирак, где набаса на америчку војну јединицу, која користи натприродне моћи током мисија. Поред Клунија, у филму глуме и Јуен Мекгрегор, Кевин Спејси и Џеф Бриџис.

Филм је режирао Грант Хеслов, који је заједно са Клунијем написао сценарио и продуцирао филм "Лаку ноћ и срећно".

Један од фаворита је и "Пут" ("Тhе Road"), пост-апокалиптична визија света у будућности, у којој главне улоге тумаче Шарлиз Терон и Виго Мортенсен. Филм је снимљен према Пулицером награђеном роману Кормака Мекартија.

Подсећамо, према књизи Кормака Мекартија је снимљен и Оскаром награђени филм браће Коен "Нема земље за старце".

Николас Кејџ ће се појавити у филму Вернера Херцога "Зли поручник: Лука Њу Орлеанс". То је римејк филма из 1992. године, режисера Абела Фераре, који је јавно критиковао нову верзију.

Амерички редитељ Тод Солондз се такмичи филмом "Life During Wartime", док се мајстор хорора Џорџ Ромеро преставља остварењем "Survival of the Dead", које ће бити само један од неколико филмова страве и ужаса који се ове године приказују на фестивалу.

Од "ангажованих" филмова, биће приказане премијере филмова који говоре о либанском рату из 1982. године, побуни Тамилских тигрова, недавним немирима у Ирану и кинеској насилној прошлости.

Стоун и Чавез 

За све ове филмове се предвиђа да ће изазвати велику пажњу, баш као и за ново остварење Оливера Стоуна "Јужно од границе", које говори о председнику Венецуеле, Хугу Чавезу.

На овогодишњем фестивалу ће бити уручене награде двојици филмских "тешкаша", који се умногоме разликују.

То су Џон Леситер, чувени аниматор и творац серијала "Toy Story", који ће добити награду за животно дело и Силвестер Сталоне, коме ће бити уручена почасна награда под називом "Живео синеаста".

Као што је уобичајено, нови фестивал у Венецији окупља филмове из великог броја земаља.

Поред египатског "Путника", у којем главну улогу тумачи Омар Шариф, биће присутни и филмови из Кине, Аустрије, Израела, Јапана, Француске, Хонг Конга, Немачке и Италије.

Такође ће бити приказан и редитељски "првенац" модног дизајнера Тома Форда "Самац", са Колином Фиртом и Џулијен Мур у главним улогама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво