Читај ми!

Фипресци: „Клип“ најбољи домаћи филм 2012

Српска секција Међународне федерације филмских критичара (Фипресци) прогласила је „Клип“ најбољим домаћим филмом у прошлој години, а Мају Милош најбољим редитељем. Мирослав Момчиловић најбољи сценариста.

Филм Клип Маје Милош проглашен је данас за најбољи домаћи филм у 2012. години по избору српске секције Међународне федерације филмских критичара (Фипресци).

Награда за животно дело додељена је постхумно монтажеру Марку Глушцу, чији је опус оставио дубок траг у нашој кинематографији, мада нас је он прерано напустио, рекао је председник Фипресци Србија Борислав Анђелић.

Признања су уручена на скромној свечаности у Музеју кинотеке, у присуству многобројних филмских уметника и посленика.

У конкуренцији за најбољи домаћи филм било је 15 дугометражних играних и документарних остварења премијерно приказаних током 2012. године.

На основу гласова чланова Фипресци Србија, награду за најбољег редитеља добила је Маја Милош, док је за најбољи сценарио награђен Мирослав Момчиловић за филм Смрт човека на Балкану.

Примајући признање обоје су захвалили својим екипама, исто као и већина других лауреата у другим категоријама.

За најбољу женску улогу награђена је млада Исидора Симијоновић (Клип), а за мушку улогу Уликс Фехмиу (Устаничка улица), који се налази у иностранству, па је признање примила његова мајка, драмска уметница Бранка Петрић.

„Пре много година десило се да овде примим и награду у име свог супруга Бекима Фехмијуа. Сада је Уликс у Гетеборгу, баш са Устаничком улицом. Послао је поруку да када се неко, као он, не бави стално својим послом, па добије задатак, онда осећа много већу срећу и захвалност, али и већу одговорност. Од оца је научио да мора да брани интегритет професије", рекла је Петрићева.

Награду за најбољу монтажу добио је Стеван Филиповић (Клип), за фотографију сниматељ Миладин Чолаковић (Устаничка улица и Смрт човека на Балкану).

За сценографију је награђен Аљоша Спајић (Устаничка улица), за костиме Јелена Ђорђевић (Др Реј и ђаволи), за музику Влатко Стефановски (Кад сване дан).

Најбољи страни филм приказан прошле године у Србији био је Уметник Мишела Азанавичијуса, а признање је примио директор дистрибутерске куће „Миленијум" Зоран Савић.

Анђелић је на крају подсетио да је ово, нажалост, једина годишња национална филмска награда у Србији.

„У протеклих петнаестак година успели смо да на овај начин истакнемо вредна остварења у свим категоријама филмског стваралаштва. Надамо се да ћемо то чинити и убудуће, мада ситуација са домаћом кинематографијом није баш изгледна", рекао је он.

Анђелић је додао да је, ипак, неколико фимова већ завршено и без средстава министарства, тако да ће Фипресци и догодине имати избор, мада не као за 2012. која је понудила, како је оценио, импозантан број филмова.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво