Читај ми!

Одри Тату и Матео Гароне одржали радионицe

Редитељи морају да воле глумца, да имају поверење у њега, да буду паметни и неваљали и извуку оно најбоље из глумца, поручила је Одри Тату студентима током радионице коју је одржала на „Кустендорфу“. Радионицу је одржао и режисер Матео Гароне који је причао о свом филму „Ријалити“.

Позната француска глумица Одри Тату одржала је на „Кустендорфу" радионицу за студенте и младе ауторе, који су се тискали и на степеницама, јер у великој сали „Проклета авлија" у Дрвенграду није било довољно места за све који су желели да је виде и чују.

Шармантна и скромна звезда филмова Чудесна судбина Амелије Пулен и Коко пре Шанел, коју је чак тешко и разликовати од студената, када је сретнете на улицама Дрвенграда или у ресторану, радо је одговарала на питања младих аутора.

„Ако се бојиш на почетку, то значи да ти је стало. Можеш бити стидљив, али важно је да си искрен и бринеш за глумце", посаветовала је Тату младог редитеља који је рекао да се плаши да ли ће глумцима дати добре инструкције.

Тату је истакла да је љубав и брига редитеља најважнија за глумца, а њој лично је битно да редитељи, са којима сарађује, имају поверења у њу.

„Редитељи морају да воле глумца, да имају поверење у њега, да буду паметни и неваљали, више неваљали од глумца и извуку најбоље из њега", нагласила је глумица, признавши да је и сама мало неваљала.

„Редитељ Жан-Пјер Жене је рекао да је таленат бити у добром окружењу", додала је Тату.

Француска глумица је нагласила да се, док ради на филму, никад не оптерећује да ли ће он бити гледан или не.

„Одбијам да будем под притиском и размишљам колико ће људи видети филм. Поштујем редитеља, свој лик, рад, а људи имају различите укусе", истакла је Одри.

У тренутку када је говорила о својим почецима, одговарајући на питање студената, у сали се појавио домаћин Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф" Емир Кустурица.

„Рекла сам да вас не желим овде током радионице. Без увреде, морам рећи да су Срби превртљиви", кроз смех се Тату обратила Кустурици и наручила да је чека чаша црног вина, што је изазвало смех у сали.

На крају радионице окупљени су громогласним аплаузом поздравили француску глумицу.

И Матео Гароне одржао радионицу

Италијански редитељ Матео Гароне, чији је филм Ријалити на програму овогодишњег фестивала „Кустендорф", одржао је радионицу за студенте у Дрвенграду.

Гароне је испричао да је филм Ријалити, награђен Гран пријем у Кану, заснован на истинитој причи која се десила брату његове жене.

Филм прати наполитанског трговца рибом који решава да се упусти у авантуру учествовања у емисији Велики брат, чији се живот претвара у кошмар када не прође аудицију.

Гароне је истакао да је предрасуда да његов филм говори о ријалити емисијама. „То је филм о сновима и њихој другој страни - кошмарима, о губитку идентитета", објаснио је редитељ.

„Осећали смо блискост са главним ликом. Био је наиван. Филм говори и о мени и о многим другим људима", додао је италијански редитељ.

„Ако хоћете драму, морате да имате и иронију. Морате да нађете баланс између драме и комедије. Ако претерате са комедијом, губите драму", приметио је Гароне и истакао да је Ријалити његово најкомпликованије остварење.

Гароне је рекао да су у филм унели и машту. „Неке сцене које вам се чине невероватним, као што је зрикавац у стану, то се заиста десило, а оно што се чини нормалним, то смо измислили", испричао је аутор, додавши да се у стварности све добро завршило и да његов шурак данас има рибарницу.

Сви глумци, ангажовани у филму, иначе раде у позоришту, док главну улогу игра Ањело Арена који служи затворску казну у трајању од 28 година. Гароне је рекао да је Арена одличан глумац, ради у компанији која организује представе по затворима, а учествује и у неколико телевизијских пројеката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво