Читај ми!

Сећање на јединог југословенског оскаровца

Давне 1962. године анимирани филм „Сурогат“ југословенског аутора Душана Вукотића освојио је Оскара. Музеј историје Југославије сутра ће у 18 часова приказати овај цртаћ, а улаз на пројекцију је бесплатан.

У оквиру филмског програма „Биоскоп Југославија", сутра ће у Музеју историје Југославије бити приказан анимирани филм Сурогат Душана Вукотића, саопштено је из тог музеја.

Сурогат је 1962. године освојио Оскара за најбољи цртани филм, прву награду Америчке филмске академије једном неамеричком анимираном филму. Сурогат је и једини југословенски добитник Оскара.

Сурогат је прича о троугластом човечуљку који живи у свету у ком је све на надувавање. Приказује се време које јунак проводи на плажи, где једноставно надувава предмете својих жеља (душек, чамац, аутомобил, па и девојку), али на крају једнако тако лако све нестаје.

Кроз ведар, али и сатиричан тон, филм позива гледаоца да преиспита потрошачке навике савременог друштва које често занемарује разлику између стварности и виртуeлног сурогата за стварност.

У оквиру програма биће приказана и емисија РТС-а Онај што додирује снове, која ће публику упознати са процесом настанка филма Сурогат и радом Вукотића, талентованог творца анимираних светова.

Улаз на пројекцију у 18 часова је бесплатан.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво