Читај ми!

„Смрт човека на Балкану“ од сутра у биоскопима

Шта се све дешава у стану на Балкану после самоубиства, како комшије евоцирају успомене на покојника, сажаљевају и дижу у небеса иако све време не могу да се сете његовог имена, зналачки је приказано у најновијем остварењу Мирослава Момчиловића „Смрт човека на Балкану“.

Након успешне фестивалске турнеје, филм редитеља и сценаристе Мирослава Момчиловића Смрт човека на Балкану стиже и у домаће биоскопе - свечаном премијером филма заказаном за сутра у Центру „Сава", у 20.30 часова.

„У овом филму све се дешава у једном стану, у једном дану, у једном кадру. Читава прича је снимљена из перспективе веб камере. Филмско и животно време се поклапају. Као аутора занимале су ме сви догађаји у једном стану након нечијег самоубиства. Пошто сваки рез у филмском језику означава неки проток времена, ја сам ову причу снимио у једном кадру у намери да направим једну хиперреалистичку слику окружења и времена у којем живим", истиче Момчиловић.

Смрт човека на Балкану је црна је комедија о балканском менталитету. Повод за трагикомични развој догађаја у филму је самоубиство усамљеног композитора пред веб камером свог рачунара.

Привучени звуком пуцња у стан долазе његове комшије, које ту проводе извесно време, чекујући да стигну хитна помоћ и полиција. Евоцирају успомене на покојника, сажаљевају га, дижу у небеса његову музику, иако све време не могу да се сете његовог имена.

Догађаји попримају други ток након што схвате да су снимани све време. Полако откривамо личност покојника, као и једну ширу, сатиричну слику нашег друштва.

Филм је до сада освојио чак 20 награда. Светску премијеру је имао на престижном интернационалном филмском фестивалу у Карловим Варима, где је добио награду за најбољи независни филм.

На фестивалу „Синема сити" у Новом Саду освојио је награде за режију, сценарио, награду критике, а награда за најбољег глумца отишла је у руке главног јунака филма, глумца Емира Хаџихафизбеговића.

Уследила су приказивања и признања на фестивалима у Сопоту, Херцег Новом, Нишу, Врњачкој Бањи, Тузли и Задру, а фестивалска турнеја још увек траје. Филм је уврштен и у селекцију за eвропске филмске награде 2012, у којој се ове године налази 47 филмова из 31 европске земље.

Емир Хаџихафизбеговић, Радослав Миленковић, Бојан Жировић, Наташа Нинковић, Анита Манчић, Љубомир Бандовић, Бранислав Трифуновић, Милица Михајловић, Никола Ђуричко, Милош Самолов, Мирјана Карановић и Никола Којо остварили су улоге у филму и скоро сви они ће се сутра поклонити београдској публици у Центру „Сава".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво