Читај ми!

Победник 41. Софеста „Устаничка улица“

За најбољи филм 41. фестивала Софест проглашена је „Устаничка улица“, редитеља Мирослава Терзића. Награду за режију добила је Маја Милош, за сценарио Мирослав Момчиловић, а за глуму Александар Берчек и Христина Поповић.

У конкуренцији 12 домаћих остварења велика статуета Софест за најбољи филм и новчани износ од 400.000 динара припали су Устаничкој улици у режији Мирослава Терзића јер се на завидном нивоу бави преиспитивањем трауматичне прошлости.

Том остварењу додељене су и награде за најбољу музику и фотографију.

За одличан приступ проблемима и схватањима вредности младе генерације дезоријентисане у савременом транзиционом периоду у филму Клип дебитанткиња Маја Милош добила је награду за најбољу режију и новчани износ од 300.000 динара.

„Вешто коришћење различитих редитељских поступака и технологија доприносе аутентичности ликова", истиче се у образложењу жирија.

Сатиричном приказу нашег друштва Смрт чека човека на Балкану, редитеља и сценаристе Мирослава Момчиловћа припала су три признања.

„Сценарио овог филма доприноси разматрању сатиричне слике нашег друштва кроз ликове са којима многи могу да се поистовете", оценили су чланови жирија и сценарио изабрали за најбољи на овогодишњем Фестивалу. Новчана награда која прати статуету Софест у овој категорији износи 200.000 динара

Смрт човека на Балкану је и најбољи филм према оцени публике, те је редитељу Момчиловићу припала статуета „Слобода", уз 100.000 динара. Филм је добио и признање жирија критике Фипресци.

Глумачке награде 41. Софеста (статуете и по 150.000 динара) једногласно су додељене Александру Берчеку и Христини Поповић.

У филму Шешир професора Косте Вујића Берчек је „сведеним поступцима изражајно осликао лик доброћудног особењака из 19. века и професора генерације најуспешнијих угледника нашег друштва", док у Паради Христина Поповић „хода по ивици претеране и вероватне глуме, а ипак комично и допадљиво ствара лик који нас својом луцидношћу купује".

Остварењу Срђана Драгојевића додељена је и награда за најбољу монтажу, а Доктор Реј и ђаволи Динка Туцаковића награђен је за костим и сценографију.

Стручни жири радио је у саставу Биљана Максић, Александра Балмазовић, Раденко Ранковић, Милош Спасојевић и Никола Лежаић.

Овогодишње издање Фестивала Софест, на којем су се од 2. до 6. јула такмичила домаћа дугометражна играна остварења снимљена у протеклој години, завршено је проглашењем победника, уручењем награда у Центру за културу у Сопоту и пројекцијом филма Никите Миливојевића Јелена, Катарина, Марија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи