Читај ми!

Кански фестивал, 65. пут

Драма Веса Андерсона „Краљевство излазећег месеца“ отворила је 65. Кански фестивал на којем ће се наредних дана за Златну палму надметати 22 остварења. Публика ће моћи да види и велики број звезда, међу којима и Никол Кидман, Бреда Пита, Роберта Патинсона и Кристен Стјуарт.

Међународни филмски фестивал у Кану данас је 65. пут отворио своја врата, а публика ће, осим 91 остварења из тридесетак земаља, моћи да ужива и у погледу на велики број звезда.

Новинарском пројекцијом горко-слатке драме Краљевство излазећег месеца Американца Веса Андерсона званично је почео Фестивал, а главни протагонисти филма - Брус Вилис, Едвард Нортон, а могуће и Бил Мареј требало би да се заједно са редитељем појаве вечерас на црвеном тепиху.

Такође, Никол Кидман, Бред Пит, Зак Ефрон, две тренутно највеће тинејџерске звезде, Роберт Патинсон и Кристен Стјуарт, Кајли Миног и Марион Котијар, која ће се први пут такмичити у Кану и то улогом у филму De Rouille et d'os (Рђа и кости) Жака Одијара, прошетаће црвеним тепихом и попети се уз чувене степенице испод портрета „најплатинастије" плавуше на свету, Мерилин Монро, чија је фотографија изабрана за званични плакат смотре.

Фестивал на тај начин одаје почаст холивудској легенди која је преминула пре пет деценија.

Да ће атмосфера бити у духу прохујалих филмских времена, јер како кажу челници Фестивала многе ствари треба учити из прошлости, указаће и присуство живих легенди Роберта де Нира и Романа Поланског који ће представити рестауриране верзије култних филмова Било једном у Америци и Теса.

„Радост је, част и велика одговорност председавати жирију најпрестижнијег фестивала у свету који се одржава у земљи која се према филму увек односила са пажњом поштовањем. Као редитељ увек сам са узбуђењем доживљавао учешће на Канском фестивалу", рекао је италијански редитељ Нани Морети, власник Златне палме и овогодишњи председник жирија.

Пажњу јавности првог дана кинематографске екстраваганце украо је британски комичар Саша Барон Коен, који је одржао конференцију за медије у пратњи две униформисане жене, а затим на камили одјахао до Кроазете.

„Кан је још место на које обавезно треба доћи уколико се бавите филмом, тај дух и даље опстаје", констатовао је директор Фестивала Тјери Фремо, одговоран за званичну селекцију у оквиру које ће бити приказано 60 филмова, од којих ће се 22 надметати за главну награду – Златну палму.

Фремо обећава шокове и „новине које ће завести" председника жирија, италијанског редитеља Нанија Моретија, награђеног Златном палмом 2001. године за филм Соба мог сина.

На овогодишњем фестивалу приметно је присуство латиноамеричке кинематографије, док је из Азије знатно мање остварења. Љубитељи филма с посебним нестрпљењем очекују да виде На путу (On the Road), адаптацију романа Џека Керуака у режији Бразилца Валтера Салеша са Кристен Стјуарт, Вигом Мортенсеном и Кирстен Данст у главним улогама.

Кан дочекује и неколико бивших добитника Златне палме. Немац Михаел Ханеке представиће се филмом Љубав у којем главне улоге тумаче Изабел Ипер и Жан-Луј Трентињан, Британац Кен Лоуч приказаће The Angel's Share, а Румун Кристијан Мунгију Beyond the Hills.

У такмичарском програму је и Дејвид Кроненберг са Космополисом, а од домаћих редитеља, осим Одијара, ту су још Леос Каракс са Holy Motors и Ален Рене који ће се представити делом Још нисте све видели, својеврсним кинематографским тестаментом 90-годишњег синеасте.

Од холивудских остварења, биће приказани трећи део анимираног Мадагаскара, филм Филипа Кауфмана Хемингвеј и Гелхорн и ново остварење Бернарда Бертолучија Ја и ти.

У традицији је Канског фестивала да на Кроазети буде присутан и дах дешавања која су потресла свет, па ће тако ове године бити приказан филм о египатској револуцији После битке Јусрија Насралаха, два остварења о тероризму која долазе из Марока и Алжира, као и Прога, сенегалског редитеља Мусе Туреа који говори о емиграцији.

Успех Канског фестивала крије се у „зналачком дозирању медитеранских укуса, шљокица, уметности и бизниса", каже председник фестивала Жил Жакоб који има обичај да сваке вечери дочекује госте на врху степеница.

„Уметници осећају да су вољени. Могу слободно да испољавају своју хировитост, своје емоције, јер ништа није лепше од уметности када то фукционише", навео је Жакоб који је снимио филм посвећен највећим тренутцима Кана – Један посебан дан који ће бити приказан 20. маја пре гала вечере и ватромета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво