Читај ми!

Филм о Биби Струји на „Белдоксу“

Премијера документарца о Синиши Пајкићу познатијем као Биба Струја биће одржана 4. маја у Центру „Сава" на отварању фестивала „Белдокс“. Остварење о човеку који је отпоран на високи напон и може да проводи струју стиже на редовне биоскопске репертоаре од 10. маја.

Српски документарни филм Биба струја, који ће бити премијерно приказан 4. маја у Центру „Сава" на отварању међународног фестивала „Белдокс", добио је добре оцене на данашњој новинарској пројекцији у Дому омладине.

Животну причу Славише Пајкића, чији је организам отпоран на високи напон, снимили су као свој дебитантски дугометражни филм Душан Шапоња и Душан Чавић, иначе аутори популарних телевизијских серијала Циклотрон и Марка Жвака.

Шапоња је изјавио да је Пајкић, познат под надимком Биба Струја, као и Човек-батерија, један од јунака из његовог детињства, али да је затим нестао са јавне сцене.

„Хтели смо да видимо шта је истина, а шта мит, шта се крије иза тог феномена са струјом и ко је он као човек", рекао је Шапоња на конференцији за новинаре после пројекције.

Чавић је додао да њихов филм није фрик шоу, мада Пајкић може у својим рукама да испржи виршлу.

„Желели смо да покажемо шта се крије иза те представе, како је то живети, а бити другачији. У почетку смо имали тешкоће јер је Биба био неповерљив, али смо временом развили добар однос", изјавио је Чавић.

Пајкић је захвалио целој екипи филма и објаснио да је прво било муке да се договоре јер њему нико у животу није помогао.

„Увек сам био последња рупа на свирали, звали су ме само да употпуним неки програм. Свега ми је доста. Међутим, у овом филму се приказује цео мој живот који сам провео дружећи се са струјом. Добро је да људи виде да постоји овакав феномен у Србији", рекао је Биба Струја.

Његов организам је отпоран на струју, а он контролише јачину струје коју испушта његово тело. На основу тога два пута је ушао у Гинисову књигу рекорда - 1981. године је додирнуо неколико хиљада волти, а 2003. је загрејао воду на 97 степени за минут и 37 секунди.

Једно од тумачења је то што Биба има ектодермалну дисплазију, ретко обољење чија је последица веома сува кожа и отпорност на електричну енергију.

Процес рада на филму трајао је око три и по године, али се аутори, како су рекли, нису покајали и имају још доста идеја.

Директор фотографије је Дамјан Радовановић, монтажер Ђорђе Марковић, сниматељ звука Владимир Јанковић, дизајнер звука Милан Михајловић, композитор Ања Ђорђевић, продуцент Снежана Пенев.

Филм је већ купило пет страних телевизија, а на основу трејлера заинтересовани су угледни документарни фестивали у Амстердаму и Загребу.

Подршку за квалитетну продукцију дали су Министарство културе, Филмски центар Србије, Секретаријат за културу Београда, као и неки страни фондови.

Домаћи дистрибутер „Мегаком" најавио је да ће се филм Биба Струја приказивати у биоскопима од 10. маја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи