Читај ми!

„Паради“ овације у Берлину

Филм „Парада“ Срђана Драгојевића имао је светску премијеру у званичном програму 62. Берлинског фестивала. После пројекције, екипа филма поздрављена је овацијама.

Српски представник на 62. Берлинском фестивалу био је филм Парада, што је била и светска премијера остварења Срђана Драгојевића. После пројекције, екипа филма поздрављена је овацијама.

„Ово је више личило на фудбалски стадион него на фестивалски аплуз. Фантастично је било. Један од најлепших аплауза које сам доживео, потпуно исто публика реагује као и у Нишу, па пута два. То је заиста мени доказ да филм комуницира, да успева да прескочи рампу и нађе пут до публике која не живи у нашим крајевима", објаснио је редитељ филма.

Према речима једног од главних протагониста остварења, глумца Николе Које, начин на који је екипу публика поздравила био је невероватан.

„Стварно је било задовољство бити репрезентативац Србије у филму у Берлину. Заиста чудесно, 20 мунута су трајале овације, људи су нас поздравили као никад и нигде и ни са једним филмом", описао је атмосферу са пројекције у Берлину познати српски глумац.

Као ангажовани фестивал Берлинале је право међународно узлетиште за Параду.

Након премијере, филм је откупљен за приказивање у Француској и Бугарској. Похвале филму, ауторима, протагонистима стижу од новинара и критичара из Африке, преко Велике Британије до Јужне Америке и гледалаца на Берлиналу, уз коментаре да је храбар и значајан филм универзалне тематике који може да подстакне борбу за људска права и толеранцију на свим меридијанима.

Према речима глумца Милоша Самолова, публика је доста добро схватила Срђанов рукопис и трагикомедију заокружену трагедијом.

„Доста људи је пришло и рекло да је плакало, што је мени доста значило", навео је Самолов.

У домену промоције српског филма у свету, Филмски центар Србије присутан је на Берлинском маркету, једном од највећих у Европи.

„Филмски центар Србије је у главном простору Европског филмског маркета у Берлину. Имамо, пак, диван почетак године са наградом у Ротердаму за филм Клип. Парада је одлично примљена у Панорами и то је одлична платформа за договоре за фестивале који следе после берлинског", истакао је Мирољуб Вучковић из Филмског центра Србије.

На Фестивалу се у оквиру кампа за таленте представљају и млади филмски уметници из Србије.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво