Читај ми!

Премијера филма о Радивоју Кораћу

Остварење Гордана Матића „Жућко, прича о Радивоју Кораћу“ премијерно ће бити приказано 16. фебруара у Центру „Сава“. Радивоја Кораћа тумачи Владимир Алексић, а као саговорници у документарном делу филма појављују се чланови породице, пријатељи и бројни кошаркаши.

Играно-документарни филм сценаристе и редитеља Гордана Матића Жућко, прича о Радивоју Кораћу премијерно ће бити приказан 16. фебруара у Центру „Сава", најавила је екипа филма.

Филм, чији је првобитни назив био Златна левица, прича о Радивоју Кораћу, говори о првој светској кошаркашкој звезди са ових простора, његовој изузетној спортској каријери, али и фасцинантној личности.

Ово је, како је наведено, прича и о једном времену, земљи које више нема, бившој Југославији која је током педесетих и шездесетих година 20. века почела да се отвара према Западу преко спорта, музике, филма, моде, а те нове трендове доносио је управо Кораћ.

У играном делу филма појављују се Владимир Алексић у улози Радивоја Кораћа, Катарина Радивојевић (Кораћева мајка), Тихомир Станић (Иво Андрић), Воја Брајовић (Тито), Тамара Крцуновић (белгијска новинарка).

Наратори у филму су Александар Саша Ђорђевић и Миленко Тепић.

Документари део филма, осим архивског материјала, обухвата разговоре са Кораћевом породицом, пријатељима, саиграчима, поштоваоцима из земље и иностранства.

О Кораћу говоре великани светске кошарке - Бора Станковић, Ранко Жеравица, Владимир Цветковић, Драгутин Цермак, Слободан Гордић, Немања Ђурић из Србије, затим Иво Данеу и Борис Кристанчић из Словеније, Јосип Ђерђа и Никола Плећаш из Хрватске.

Ту су и саиграчи из италијанске „Петрарке" Франческо Варото и Ђузепе Стефанели, као и ривали из Шпаније Педро Ферандиз, Емилиано Родригез, Клифорд Лујк.

После специјалне пројекције филма на Европском кошаркашком првенству у Литванији и учешћа на Филмском фестивалу у Палерму на којем је освојио две награде, за најбољи страни филм и најбољу режију, Жућко, прича о Радивоју Кораћу ће од 17. фебруара моћи да погледа и публика у биоскопима широм Србије.

Филм Гордана Матића снимљен је у продукцији компанија „РеКреативно" и „Гаргантуа" уз са „Аркадена" студијом из Словеније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво