Читај ми!

Осећања кључ успеха „Развода“

Гошћа петог „Кустендорфа“, иранска глумица Лејла Хатами сматра да тајна великог успеха остварења „Развод“ лежи у дочараним људским осећањима и поступцима. Овенчано признањима попут Златног медведа и Златног глобуса, остварење Ашгара Фархадија је озбиљан конкурент и за Оскара у категорији страних филмова.

Иранска глумица Лејла Хатами, гошћа „Кустендорфа" сматра да је вишеструко награђивани филм Развод: Надер и Симин, у којем тумачи једну од главних улога, постигао велики успех јер су у центру пажње људска осећања и поступци, а не новац, посао или материјалне ствари.

Хатамијева, која на петом „Кустендорфу" председава жирију, рекла је агенцији Бета да је у другом плану остварења сукоб две социјалне класе, као и мушкараца и жена, старије и млађе генерације и људског разума и савести.

Прича о брачној кризи иранског пара освојила је Златног медведа на Берлинском фестивалу, Златни глобус, награде Удружења њујоршких филмских критичара, америчког Националног одбора критичара, а важи и за фаворита за награду Оскар у категорији страних остварења.

Уметничка вредност филма је, оценила је глумица, веома добар сценарио, драмски заплет, редитељска вештина и поступак, изузетна глума, фотографија и звук.

У разговору са студентима на Фестивалу на Мокрој Гори, Лејла Хатами је оценила да је филм успео и због тога што публика стиче одређена очекивања већ из наслова и из прве сцене, али затим радња одједном креће у сасвим другом правцу.

„Догађаји се одвијају као лопта која скакуће по фудбалском терену тамо-амо и увек приреди изненађење", рекла је иранска уметница.

Према њеним речима, у филму овенчаном бројним наградама, има много важних карактера и не може се рећи чија је улога најважнија.

„Режисер Ашгар Фархади приказао је веома добре особе чије се слабости истичу у одређеним околностима", истакла је Хатамијева и додала да је глумила прагматичну особу, дистанцирану и помало инфериорну наставницу која не покушава да привуче и шармира људе као што то жене обично чине.

Глумица се такође сагласила да остварење приказује конфликт различитих карактера, а оценила је и да је редитељ изабрао добар завршетак филма, јер на крају оставља питање без одговора, дилему код ког родитеља ће дете одлучити да живи, после њиховог развода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се