Читај ми!

Почео пети „Кустендорф“

Фестивал који шири идеју о филму као уметности, без помпе и гламура, а који окупља велике мајсторе и младе ствараоце, отворен је на Мећавнику. На „Кустендорфу“ ове године гостују култни редитељи Ким Ки Дук, Нури Билге Џејлан, Ејбел Ферара и глумачка звезда Изабел Ипер. У такмичарском програму наћи ће се 20 аутора из целог света.

Већ пет година, током седам јануарских дана, „Кустендорф" ставља Србију у епицентар филмске уметности.

Ранијих година Мећавник су посетили Џони Деп, Никита Михалков и Џим Џармуш док су на овогодишњој смотри гости познати редитељи Ким Ки Дук, Нури Билге Џејлан, Ејбел Ферара, као и глумачка звезда Изабел Ипер, са којима ће млади аутори имати прилику да размене искуства.

У такмичарском програму фестивал је овога пута окупио 20 аутора из целог света.

„'Кустендорф' је једна од ретких потврда да је независтан филм жив. То је једини фестивал на свету који се одржава без присуства реклама и уместо црвеног тепиха слави филм и његове ауторе", рекао је редитељ Емир Кустурица, оснивач фестивала.

„Идеја с почетка се одржава и обогаћује. Суштина фествала је да се направи амбијент за филм и атмосфера у којој се ствара добра могућност за ауторе који се први пут показују и праве храбар искорак уз свој први филм, који је често 'смртоносан' за њих", додао је Кустурица.

Како сам редитељ наводи, организација једног филмског фестивала зависи од простора, јер како год да почне све се заврши у биоскопу.

„Где год пођете, ви се са ових брда, као јаје скотрљате у овај велики биоскоп у 'Кустендорфу'", шаљиво је закључио Кустурица.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи