Седам српских филмова спремно за Оскара

Од укупно 20 завршених домаћих остварења, услове за кандидата за 84. Оскара стекло је седам филмова. „Бели лавови“, „Бели бели свет“, „Мирис кише на Балкану“, „Монтевидео, Бог те видео“, „Непријатељ“, „Тилва Рош“ и „Шишање“ надметаће се за позицију српског кандидата за награду Америчке филмске академије.

Седам филмова испуњава услове за српског кандидата за 84. награду Америчке филмске академије Оскар за 2011. годину, у категорији „Најбољи дугометражни филм на страном језику", саопштено је данас из Академије филмске уметности Србије.

Према подацима Филмског центра Србије, од укупно 20 завршених филмова, на основу пријава, услове испуњавају: Бели лавови редитеља Лазара Ристовског, Бели бели свет Олега Новковића, Мирис кише на Балкану Љубише Самарџића.

Међу филмовима који испуњавају услове Америчке филмске академије су и Монтевидео, Бог те видео Драгана Бјелогрлића, Непријатељ Дејана Зечевића, Тилва Рош Николе Лежаића и Шишање Стевана Филиповића, пише у саопштењу.

Академија филмске уметности Србије изабрала је чланове Стручног одбора, са једногодишњим мандатом за избор домаћег кандидата за овогодишњу награду Оскар, у категорији „Најбољи дугометражни играни филм на страном језику".

Стручни одбор чине редитељи Дарко Бајић, Вера Влајић и Љубомир Радичевић, глумци Душица Жегарац, Радмила Живковић, Ирфан Менсур и Ружица Сокић.

У Одбору који ће одлучити о српском кандидату за награду Оскар налазе се и филмолог Петар Волк, монтажер Јелена Ђокић, маскер Станислава Зарић, директор фотографије Милорад Јакшић Фанђо, композитор Корнелије Ковач и критичар Милан Д. Шпичек.

Филмове који испуњавају услов, Стручни одбор ће оцењивати у периоду од 26. до 30. августа, а одлука о српском кандидату за Оскара биће донета 31. августа, како би било омогућено да се филм опреми у складу са техничким правилима Америчке академије.

Остварење које ће бити српски кандидат за награду Америчке филмске академије мора да буде достављено Академији до 1. октобра 2011. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар