Џанг Јимоу стигао у Дрвенград

Редитељ филмова „Херој“, „Кућа летећих бодежа“, „Проклетство златног цвета“, спектакуларних церемонија отварања и затварања Олимпијских игара у Пекингу 2008. године, Џанг Јимоу, стигао је у Дрвенград. Кустурица ме је позвао да једемо хлеб и со и да разговарамо са младим редитељима, изјавио Јимоу по доласку.

Признати кинески режисер Џанг Јимоу, коме је посвећен програм „Ретроспектива великана" овогодишњег „Кустендрофа", стигао је у Дрвенград, где су га дочекали Емир Кустурица са члановима своје породице и многобројни новинари.

Као што је обичај на Мећавнику, млади у народним ношњама послужили су Јимоа, одмах по слетању хеликоптера, хлебом и сољу, а многобројни фото-репортери и сниматељи забележили су тај тренутак.

Јимоу је окупљеним новинарима пренео позитивне утиске током лета, фациниран планинама Србије.

„Емир је мој добар пријатељ и више пута ме је звао да дођем, али први пут сам овде", рекао је Јимуо.

„Позвао ме је да једемо хлеб и со и да разговарамо са младим редитељима", додао је аутор филмова Херој, Кућа летећих бодежа, Проклетство златног цвета и режисер спектакуларних церемонија отварања и затварања Олимпијских игара у Пекингу 2008. године.

Његовим новим филмом Цветови рата, у коме главну улогу игра Кристијан Бејл, вечерас ће званично бити отворен шести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, а Јимоу ће бити уручена „Награда за будуће филмове".

У оквиру „Ретроспективе великана" сутра ће бити приказан Јимоуов филм Ни један мање из 1999. године, који је освојио Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији, након чега ће познати редитељ одржати радионицу за студенте и младе ауторе.

Посетиоци „Кустендорфа" видеће и остварење Подигни црвену светиљку награђен у Венецији Сребрним лавом и номинован 1991. године за награду Америчке филмске академије - Оскар.

У Дрвенград је убрзо након Јимоа слетео и чешки камерман Мартин Шец, који ће на „Кустендорфу" боравити у својству члана жирија за награду „Вилко Филач" за најбољу камеру.

Наредних дана очекује се долазак и редитеља Бена Зејтлина (САД), Алексеја Балабанова (Русија), Матеа Гаронеа (Италија), Елије Сулејмана (Палестина), Петера Готара (Мадјарска), турске редитељке Јешим Устаоглу, као и познатих глумица Монике Белучи (Италија) и Одри Тоту (Француска).

број коментара 0 Пошаљи коментар