Пети „Кустендорф“ у знаку разноврсности

За Златно, Сребрно и Бронзано јаје, од 17. до 23. јануара, на Мокрој гори ће се такмичити краткометражна остварења 20 младих аутора. Радионице ће држати прослављени редитељи Ким Ки-дук и Нури Билге Ђејлан. И пето издање фестивала у Дрвенграду обележиће богат музички програм.

Пети Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф" биће одржан од 17. до 23. јануара 2012. године у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће Емира Кустурице "Rasta International" и под покровитељством Министарства културе Србије.

У такмичарском програму учествоваће краткометражни филмови 20 младих аутора. Радионице ће држати познати редитељи Ким Ки-дук из Јужне Кореје и Нури Билге Ђејлан из Турске, објављено је на сајту Фестивала.

Пријављено је више од 200 филмова младих аутора и студената филмских школа из око 40 земаља из читавог света, а одабрано је 20 који ће се такмичити за Златно, Сребрно и Бронзано јаје.

Оцењиваће их међународни жири - иранска глумица Лејла Хатами, француски продуцент Пјер Еделман и српски глумац и продуцент Зоран Цвијановић.

Организатори Фестивала истичу разноликост тема, актуелност и завидан квалитет одабраних филмова. Међу њима су четири рада српских аутора - Момци, где сте Јелене Гавриловић, Од пепела Огњена Главонића, Фрагменти Ивана Стојиљковића и Само што нисмо Марка Грбе Синга.

У селекцији су по три филма из Русије и Пољске: Марина Соње Карпунине, Млин за млевење купуса Вадима Винера и Село Јане Сопкине и Јевгенија Косткина, односно Барбакан Бартломеја Змуде, Глазгов Пјотра Суботкоа и Ишчезавање Бартоша Крухлика.

Од филмова који су пристигли из региона одабрано је македонско остварење Крај света Јанија Бојаџија.

Такмиче се и Песме кише (Ајгул Баканова, Киргистан, Велика Британија), Ватромет (Ђакомо Абруцезе, Италија, Француска), Муса (Кристоф Нанга-оли, Француска), Празан ход (Матис Буркхарт, Немачка), Прича о кутији за ручак (Питер Диркс, Белгија), Путовање (Симао Кајате, САД, Португалија), Село Алто Саусе (Фернандо Помарес, Шпанија) и Тулипан, Тексас и ми (Ли Филиповски, Канада, Естонија).

У програму „Ретроспектива великана" биће приказани филмови двојице почасних гостију, а њихова нова остварења уврштена су у циклус „Савремене тенденције" - Ариранг Ким Ки-дука и Било једном у Анадолији Нури Билге Ђејлана.

„Савремене тенденције" представиће и неке од најбољих филмова из продукције 2011. и њихове ауторе. На листи наслова су Развод: Надер и Симин (Ашгар Фархади), Пилетина са шљивама (Марђан Сатрапи и Винсент Пароно), Corpo Celeste (Aлис Рорвахер), Заустављен на путу (Андреас Дрезен), Ван граница (Фредерика Аспок) и Пеликан Никостратос (Оливије Орле).

У програму „Великани европског филма" биће приређен омаж српском редитељу Александру Саши Петровићу (1929-1994).

Пратећи програм представиће дебитантске и иновативне филмове младих стваралаца из Србије и света.

У музичком делу „Кустендорфа" наступиће „Пелагеја" из Русије, „Розенберг трио" из Француске, Стрибор и „Тровачи" из Србије, Адам Стинга из Молдавије, Сандра Нкаке из Француске, група „Сонидо гало негро" из Мексика и специјални гости са Кубе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 17. дец 2011, 22:22) - anonymous [нерегистровани]

???

.... u Mokroj Gori .....