Читај ми!

Када престаје анксиозност и зашто никад?

Тако је гласило питање које је слушатељка Радио Београда 1 путем Инстаграм странице емисије „Међу световима свет“ упутила психотерапеуту Милану Дамјанцу, који је био гост овог програма. Одговор је једноставан, али не и лак – анксиозност престаје када престане доказивање!

„Анксиозност не престаје, зато што не престаје доказивање и потреба да нам други потврде да смо довољно добри, а то се неће десити. То можемо само ми сами да урадимо“, објаснио је Дамјанац одговарајући на полушаљиво питање слушатељке.

„То говори и о томе да особа сама за себе не може да каже да је довољно добра, јер би се осећала као нарцис. Не постоје довољно добри критеријуми на основу којих си довољно добар. Постоје критеријуми на основу којих можеш да будеш бољи, али довољно добар, забога, не“, одговорио је психотерапеут Милан Дамјанац у емисији Међу световима свет.

Потреба за доказивањем и потврдом од стране других може настати кроз сет уверења усвојених у детињству. Одрастање са нарцисоидним родитељем некада за последицу има развијену анксиозност.

„Када у одрастању имате особу која мисли да је супер и да је у праву, без било какве потврде да је то тако, онда деца стварају контрамеханизме. Ако је родитељ такав да сматра да никад ништа није до њега, него је све до других и ако он није одговоран ни за шта, онда је дете одговорно за све.“

Психотерапеут Милан Дамјанац је рекао да ако родитељ гледа на ствари црно-бело, врло лако процењује децу и друге људе као добре или лоше, стално прелази њихове границе, дете може постати преозбиљно, превише у контроли, много ће пазити ко шта мисли, развиће се висок стид и висока кривица. Уз то иде идентитет особе која мора да брине о свему.

Анксиозност је прича о контроли

Да би се човек мењао и да би улазио у нове ствари, мора да толерише одређену врсту анксиозности.

„У зависности од тога колико себи поставиш амбиције и планова у животу и колико узмеш одговорности на себе, са акцентом на одговорности, толико је већа шанса да ћеш кад тад доћи у проблем са анксиозношћу. Ако имаш толико одговорности за себе, друге, за успехе и тако даље, нећеш моћи да држиш све под контролом“, нагласио је психотерапеут Милан Дамјанац и додао да уз то иду и пројекције будућности.

Тада мозгу дајемо задатке, напоменуо је он, које је немогуће решити. Зашто? Јер се ти 'задаци' нису ни десили.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво