Читај ми!

Сокобања је Зелено срце Србије већ 185 година

Четири године пре него што је у свету организовано прво групно туристичко путовање, у Сокобању се, пре 185 година, долазило са – ваучером. Ова бања обележава посебан јубилеј – 185 година рада, а датум 21. јун, такође је и Дан општине. Тренутно је попуњено 80 одсто смештајних капацитета.

Сокобања јубилеј дочекује са изузетним резултатима, у прва четири месеца ове године, бележи се повећање туристичког промета за 40 одсто, у односу на 2021. годину, која је иначе била рекордна.

„Сокобања међу топ-дестинацијама у Србији има најдужи просек боравка од 5,2 дана. Од када Влада, односно Министарство трговине, туризима и телекомуникација додељује грађанима субвенционисане ваучере за одмор, Сокобања је неприкосновени лидер", рекао је директор Туристичке организације Сокобања, Љубинко Миленковић.

Чак трећина издатих ваучера, реализује се управо у Сокобањи. Једним ваучером, почела је и цела туристичка прича око Сокобање пре 185 година.

„Двадесет првог јуна, или осмог јуна по старом календару, по налогу књаза Милоша Обреновића, у Крагујевцу је написан први туристички упут којим је један гост упућен на одмор и употребу лековите воде - баш у Сокобању", испричао је Миленковић.

Додаје да је основни разлог традиције велике посећености Сокобање њена раскошна и непоновљива природа.

„Све је на једном месту, и термоминерални извори који су различитих својстава и температуре, четири планине - Озрен, Ртањ, Девица и Буковик, два језера и кристално чист и квалитетан ваздух, и мештани који су љубазни, гостољубиви и темпераментни...", објаснио је Миленковић.

Поводом јубилеја и Дана општине, на Мермерном шеталишту Сокобање, отворен је сајам винарија, сувенира, велнеса, здравља, а за вече је најављен и музички програм, као и садржаји за најмлађе.

Програм се наставља и 22. јуна када, између осталих, наступа седам музичких група под паролом „Деведесете су закон".

Све до петог септембра посетиоци Сокобање могу уживати у манифестацијама међу којима су Прва харминика која обележава шездесет година одржавања, Златне руке, које као манифестација обележавају четири деценије, затим, Свети Јован Биљобер, позоришне представе, концерти... и то сваке вечери и на Малој и на Великој позорници.

Миленковић је додао да се у Бањи проширују и капацитети, како би задовољили све веће потребе за смештај гостију, али и садржаји. У току је градња два хотела, аква-парк је проширен новим капацитетима, отвара се Адреналин парк, у припреми је Парк цвећа... .

Тренутни капацитети бање познате као Зелено срце Србије су већи од 12.500 лежајева у хотелском и приватном смештају. За „шпиц" летње сезоне - остало је још мало нерезервисаних, слободних места.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара