Реума блатом однесена у бањи Русанда

Дворац Дунђерски, Каштел Ечка, бројни мостови, један чак на сувом, резерват природе Царска Бара и то није све што можете да видите у средњем Банату. Бања Русанда у селу Меленце, на пример, могла би бити место вашег одмора овог лета.

За лековито дејство блата и воде из језера Русанда знало се широм Европе и пре више од стотину педесет година.

„Легенда коју највише волимо да причамо је о девојци по имену Росанда која је боловала од реуме зглобног система на рукама, приликом једног купања изгубила је веренички прстен, приликом тражења прстена осетила је знатно побољшање“, наводи Владимир Еремић из бање Русанда.

Тако каже легенда, а медицинска испитивања су доказала лековитост блата.

„Тајна лековитости овога блата јесте у физичким и хемијским карактеристикама, када говоримо о физичким карактеристикама то подразумева веома ситне честице пелоида и топлотну проводљивост која је смањена, а капацитет веома повећан тако да то омогућава пелеготерапију“, каже Немања Кохајм, главни физиотерапеут у бањи Русанда.

Ипак и од стручне процене, домаћинима је важнији утисак гостију.

„Долазим из Сурчина код Београда, први пут сам овде на рехабилитацији на опоравку и први утисци су изванредни, почев од медицинског особља, помоћних радника, а да не говорим о природи, то је прави рај на земљи“, каже Ранко из Сурчина.

Пред рехабилитације, у бањи је све више програма и за друге госте, па и туристе који воле активан одмор.

„Наши капацитети су укупно триста постеља, нама долазе гости не само из Војводине и Србије него из целог региона, тренутно је попуњеност осамдесет одсто, због епидемије коронавируса. Иначе наши капацитети су били распродати већ почетком године“, истиче Зорица Ћулибрк, директорка бање Русанда.

Банат је од памтивека познат по гастрономским специјалитетима, а бања Русанда се посебно издваја.

„Ми нашим гостима нудимо специјалитете, јела по поруџбини, готова јела – бечка шницла, помфрит. Имамо ђувеч од свежег поврћа са грилованим белим месом и од куваних јела, пасуљ, купус са јунећим месом“, наводи главни кувар Радомир Марков.

У оквиру бањског комплекса на тридесет хектара шири се прелепи парк, а у шетњи његовим стазама пратиће вас цвркут 200 врста птица.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара