Планинска шева залеђена у времену 46.000 година

Смрзнуту и закопану птицу пронашли су ловци на фосиле на североистоку Сибира. Тим стручњака Природњачког музеја у Шведској утврдио је да су остаци птице стари око 46.000 година.

Истраживачи са Универзитета Стокхолм и шведског Природњачког музеја анализирали су смрзнуту птицу и утврдили да се ради о женки планинске шеве (Eremophila alpestris) која је летела пре 44.000 до 49.000 година.

Истраживачи су своја открића објавили у часопису Communications Biology.

У студији је наведено да је перје птице и даље боје угља, иако је стара много хиљада година. Леш птице је изузетно добро очуван, јер је био смрзнут.

Климатске промене довеле су до нових подврста

Међутим, већина примерака ове врсте смрзнутог ткива потиче од великих сисара, наводи се у студији. Истраживачи кажу да нису видели ниједну смрзнуту птицу из наслага касног плеистоценског пермафроста.

У изјави за Си-Би-Ес њуз, истраживач Николас Дусекс рекао је да узорак птица може помоћи научницима да схвате како се развијају подврсте.

Истраживање је показало да је птица предак две подврсте шева које живе данас, једна у северној Русији, а друга у монголским степама.

„Откриће указује на то да су климатске промене које су се догодиле на крају леденог доба, довеле до формирања нових подврста“, истакао је Дален.

„За стање очуваности птице заслужна је и хладноћа пермафроста, која је сачувала овај примерак у добром стању с обзиром на крхкост. На леш се таложила и прљавштина, па је сачуван у стању сличном као и када је птица угинула“, истакао је Дусекс.

Следећа фаза истраживања укључује секвенционирање читавог генома птице, која треба да открије више о њеној вези са данашњим подврстама.

Истражују се и друге врсте животиња

Планинска шева је откривена на истом месту где и замрзнути пас стар 18.000 година, кога проучава исти тим стручњака.

Истраживање такође помаже научницима да сазнају више о екосистемима у последњем леденом добу. Дугорочна нада истраживача је да мапирају целокупни геном и упореде га са генима свих подврста.

Нови Центар за палеогенетику Универзитета у Стокхолму помаже научницима у спровођењу овог истраживања. Тамо имају приступ другим праисторијским примерцима попут младунца пећинског лава познатог као Спартак и делимично очуваног вуненог мамута. Они такође раде на утврђивању да ли је штене старо 18.000 година догор вук или пас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво