Јапанци чисте заштићени парк природе у Панчеву

Почетком ове године београдски Хемијски факултет и град Панчево почели су сарадњу са Удружењем за унапређење животне средине из Јапана. Циљ је да се подигну еколошки стандарди и очисте запуштени паркови природе.

Експерти из Јапана и градоначелник Тојоке посетили су Панчево, обишли су и заштићени Парк природе „Поњавица“, који има 7,5 километара воденог тока од Омољице до Банатског Брестовца. Овај природни резерват је деценијама већ запуштен и место које је некада било купалиште претворено је у бару.

И у граду Тојока имали су еколошких проблема због којих су остали без рода које су биле њихов симбол. После неколико година успели су поново да их врате и да створе лепо место за живот.

„Дошли смо да своја искуства пренесемо и овде на Поњавици. Ми смо успели да на посебан начин привређивања са органским методама сачувамо природу и очистимо реку. Најбитније је што смо дефинисали роду као симбол и што су људи којима ова птица ништа не значи схватили да је све међусобно повезано. Суштина успеха је да ако имамо чисту животну средину, имаћемо и роде, а тренутно их је 177 у нашем окружењу“, рекао је градоначелник Тојоке, Мунехару Накагаи.

Стручњаци из Јапана анализираће узорке воде и земљишта у околини Панчева како би утврдили колики је степен загађења, а након тога пренеће своја искуства у санирању сличних ситуација које су имали у својој земљи.

„Имамо три циља: први је да се побољша еколошко стање земљишта око Петрохемије, даћемо савете челницима града Панчева како то да учине, јер је и Тојока пре 40 година био један од најзагађенијих градова у Јапану као последица прљаве индустрије, а данас је то најчистија област. Даћемо савете и како третирати комунални отпад и на који начин се може оживети и Поњавица“, истакао је професор Националног инситута у Јапану др Такеши Наканао.

Крајњи циљ пројекта је едукација и подизање свести локалног становништва, али и индустрије о значају очувања животне средине.

„Оно што је Јапан успео је да нешто што људи посматрају као отпад, као рецимо овај клип кукуруза или ову трску да претвори у један важан ресурс који може да се употреби у неким индустријама“, рекао је др Владимир п. Бешкоски, ванредни професор Хемијског факултета у Београду.

„За похвалу је што Јапан жели да нам помогне у чишћењу Поњавице и ми као локална водећа компанија 'Божић и синови', из Омољице спремни смо и финансијски да помогнемо овај пројекат, јер је ово важно за село и живот становника“, истакао је Јовица Божић, директор рециклажног центра „Божић и синови“.

Уз чисту Поњавицу одрасле су бројне генерације мештана Омољице и Банатског Брестовца које је памте по бистрој води и јаким изворима и веома је важно да се будућим генерацијама остави уређен парк природе без дивљих депонија, а са бројним врстама птица и риба.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво