Сахрана уз цвеће и погребне ритуале – тако је то било код неандерталаца

Пећина Шанидар у Ирачком Курдистану постала је важно палеолитско налазиште после открића остатака неандерталаца, које је открио чувени археолог Ралф Солецки средином двадесетог века. Пећина је једна од кључних локација за археолошка истраживања и сазнања у 20. веку. У њој је откривен скелет наших предака, неандерталаца. Недавна открића пружају нове доказе да су неандерталци сахрањивали своје мртве, као и да су у тим ритуалима користили цвеће, саопштили су научници.

Стратиграфски докази указују на посмртне остатке неандерталаца старе 70.000 година, који могу бити доказ да је 'најближи рођак човека' сахрањивао мртве уз одређене ритуале. Лобања неандерталаца уситњена је, а истрошени зуби указују на то да је особа била средњих година.

Пећина Шанидар се налази у региону Курдистана у северном Ираку, где је 1960. године откривен добро очуван горњи део тела одраслог неандерталца који је живео пре 70.000 година.

Процењује се да је неандерталац који је назван „Шанидар З“, био у четрдесетим или педесетим годинама, али његов пол није утврђен.

Пре 60 година у пећини су пронађени остаци десет неандерталаца, седморо одраслих и троје деце, што је пружило нови увид у њихова физичка обележја, понашање и у начин исхране. Тада је на налазишту, у близини једног костура откривена и већа количина цветног полена, што је научнике подстакло на то да истраже јесу ли и неандерталци прибегавали посмртним ритуалима сахрањивања својих мртвих уз цвеће.

Критичари су изнели своје сумње, међу којима је и претпоставка по којој полен можда потиче од модерних људи који су радили у пећини, или од глодара и инсеката.

Кости „Шанидар З“, а чини се да је реч о горњем делу костура откривеног 1960. године, пронађене су у седименту који садржи древни полен и остале минерализоване остатке биљака, што указује на могућност да је сахрањен с цвећем.

Когнитивна софистицираност

Научници већ годинама расправљају о томе јесу ли неандерталци покопавали своје мртве уз погребне ритуале, како то чини наша врста, а у склопу шире дебате о нивоу њихове когнитивне софистицираности.

„Овде је кључна интенција која се крије иза покопа. Тело се, наиме, може сахранити из сасвим практичног разлога - да бисте избегли опасне лешинаре, или да бисте елиминисали непријатан мирис. Када изоставимо практичне елементе, ово је значајно, јер упућује на комплекснији, симболички и апстрактан начин размишљања, саосећање и бригу за мртве, а можда и осећај жалости и губитка“, истакла је научница са Универзитета Кембриџ, Ема Померој, главна ауторка истраживања чији су резултати објављени у часопису Antiquity.

Научници верују да је „Шанидар З“ намерно смештен у јаму ископану у дубљим слојевима земље, која је била намењена за још четири тела. Костур лежи на леђима с левом руком испод главе и савијеном десном руком испруженом у страну.

Неандерталци су били крупније грађе од хомо сапиенса и имали су гушће обрве. Насељавали су подручје Евроазије и атлантске обале до Урала, у раздобљу од пре 400.000 година до отприлике пре 40.000 година, кад су нестали и када се наша врста доселила у то подручје.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво