Омиљено суботичко ловиште поново у пуном сјају

Балканска мигрантска рута која се креће и кроз природна добра, оставила је последице и на војвођанска ловишта. Честим сечењем ограде око ловишта „Суботичке шуме“, односно боравком миграната у њима, јер је у близини српско-мађарска граница, фонд муфлонске дивљачи се преполовио.

Јавно предузеће „Војводинашуме“ обновило је матични фонд са 60 нових јединки из узгајалишта у Словачкој и Чешкој.

Специјалним транспортом из Словачке, након полудневног путовања, у затворено ловиште посебне намене „Суботичке шуме“, стигло је 25 муфлонки и 35 муфлона.

„Са данашњим јединкама је увезен и један потомак светског првака, а такође се међу муфлонима налази и један веома перспективан четворогодишњи оплодни муфлон који већ сада има рогове од 78 центиметара, што је изузетно важно за будућност“, објашњава Роланд Кокаи, директор ЈП „Војводинашуме“.

Већ две године, ловиште величине 509 хектара, због малог броја дивљачи је ван комерцијалне функције. То је предузећу умањило приходе за најмање 100.000 евра, јер су изостали италијански, шпански и немачки ловци којима су „Суботичке шуме“ омиљено место за лов.

„Ми сваке године обнављамо по два километра ограде, а укупна дужина спољне ограде је 9,7 километара. Километар обнављања ограде кошта 10.000 евра, па тако ограда укупно вреди око 100.000 евра. Она је две и по године бесомучно сечена, што је довело до изласка дивљачи из ограђеног дела ловишта“, истиче Бранислав Станковић, извршни директор за ловство, ЈП „Војводинашуме“.

То предузеће ове године планира да из Мађарске увезе и нове јединке јелена лопатара. Уз нову популацију муфлона, половином наредне године, ловиште у Суботици требало би да се врати на мапу европског ловног туризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара