Неопходна верификација измерених рекордних температура на Антарктику

Биће потребно неколико месеци да се верификују рекордно високе температуре које су истраживачи измерили на Антарктику, објавила је Метеоролошка агенција Уједињених нација.

Портпарол Светске метеоролошке организације Џонатан Фаулер рекао је да је потребно да мерења, која су извршили истраживачи из Аргентине и Бразила, раније овог месеца, прођу формални поступак како би се утврдило да испуњавају међународне стандарде, јавља АП. 

„До формалне одлуке о томе да ли је ово рекорд или не, вероватно ће проћи неколико месеци“, рекао је Фаулер.

Научници у аргентинској истраживачкој бази измерили су 6. фебруара температуру од 18,3 степена Целзијуса, на полуострву на Антарктику које се простире према најужнијој тачки Јужне Америке.

Прошле недеље су истраживачи из Бразила саопштили да су измерили температуру изнад 20 степени Целзијуса на острву које се налази надомак поменутог полуострва.

Фаулер је рекао да ће оба мерења бити прослеђена истраживачу са Државног универзитета у Аризони професору Рендалу Сирвинију, који проверава пријављене температурне рекорде за Метеоролошку агенцију Уједињених нација.

„Сирвини затим анализира податке са широм групом научника који ће пажљиво проценити расположиве доказе, укључујући поређења са околним станицама и расправљати о основаности ових мерења“, рекао је Фаулер.

Како је даље навео, процена обично траје шест до девет месеци, након чега би Сирвини „формално прихватио или одбацио потенцијални екстрем“, дајући званично одобрење новом рекорду.

Климатске промене узрокују да се Арктик и Антарктик греју брже од осталих делова планете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара