Како се Сједињене Државе боре против загађења околине

Загађење ваздуха је једна од главних тема у Србији ове зиме. Како се тај проблем решава у Сједињеним Државама, у чијим је градовима, захваљујући мерама које се спроводе више деценија, знатно побољшан квалитет ваздуха, истакла је Синтија Шејфер, експерт америчке Агенције за животну средину која ове године обележава педесет година постојања.

У Сједињеним Државама имамо 50 година искуства бављења загађењем ваздуха. За тих 50 година,  загађење ваздуха смањено је за 70 одсто, док је БДП порастао преко 250 одсто. Упркос ономе што критичари еколошке регулативе кажу - да, можете имати заштиту животне средине и економски раст.

Радимо са партнерима у енергетици, транспорту, инфраструктури, у приватном сектору. Седиште Агенција за заштиту животне средине је у Вашингтону. Имамо 10 регионалних канцеларија, око 14.000 запослених и годишњи буџет од око девет милијарди долара.

Које су обавезе потенцијалних загађивача ваздуха као што су фабрике, термоелектране, топлане, у погледу надгледања квалитета ваздуха и шта они морају да ураде да би смањили загађење ваздуха?

Ми у Сједињеним Државама захтевамо од највећих индустријских постројења – челичана, цементара, електрана – да инсталирају уређаје за континуирано мерење и ти подаци треба да нам 24 сата дневно говоре о каквим је загађивачима реч. У мањим постројењима меримо по временским интервалима, на пример свака три сата. Померамо енергетски сектор од коришћења фосилних горива ка обновљивим изворима, као што је соларна енергија и ветар.

Приметила сам на сајту Ервижуал да амерички градови имају чист ваздух. Како су то постигли?

Требало је много времена. Чак 50 година развијања различитих стратегија како да откријемо загађиваче, да се смањи загађење од возила, да развијемо иницијативе за енергетску ефикасност зграда, јер зграде користе много електричне енергије. Едукација јавности.

Како решавате проблем опасног индустријског отпада?

Опасан отпад збрињавамо у постројењима за спаљивање и добијање енергије, метални отпад шаљемо у топионице. Имамо проблем да људи илегално уклањају опасани отпад, понекад га закопавају земљу или баце у реку. Имамо тим за хитно реаговање, ако се тако нешто деси, да што пре очисти контаминирано подручје.

Које су казне за еколошки криминал?

Изричемо огромне новчане казне и захтевамо да отклоне недостатке. Постоје и затворске казне за уништавање животне средине. Имамо у Агенцији за заштиту животне средине и Одељење за извршење кривичних дела.

Имате ли савет за нас како да боље заштитимо своју околину?

Нема брзих решења. Ми смо користили више различитих стратегија и прописа, имамо волонтерске програме са компанијама. Много смо радили са заједницама да објаснимо људима колико ће бити здравији, ако су у чистијем окружењу и колика је њихова улога у загађењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво