Свици су угасили

Многи се сећају како су као деца у ране летње вечери трчали по дворишту у покушају да ухвате свица и задивљено посматрали њихов треперави сјај. Али, како научници најављују, будуће генерације неће имати прилике да уживају у овом призору.

Научници су установили да је опстанак свитаца угрожен јер остају без својих природних станишта, умиру због пестицида и вештачког светла. Тренутно постоји око 2.000 врста свитаца који су пред истребљењем, преноси Си-Ен-Ен.

Главни разлог због ког се смањује број припадника неке врсте је губитак станишта, а свици су угрожени јер су им потребни посебни услови како би испунили свој животни циклус, тврде научници са Универзитета Тафт у Масачусетсу, који су спровели истраживање.

На пример, једној врсти свитаца из Малезије, познатој по синхронизованом светљењу, потребне су шуме мангрове (зимзелене дрвенасте биљке) како би се размножавали у овом подручју, али су овде засађене плантаже палминог уља.

Светлосно загађење

Истраживаче је изненадило када су установили да је расвета такође узрок изумирања свитаца. Вештачко светло које потиче од уличне расвете, реклама и светлости која се шири са прозора стамбених зграда погубно делује на њих.

„Осим што им ремети природан биоритам, вештачко светло утиче на њихове ритуале током парења“, напомиње Авалон Овенс, један од коаутора студије.

Већина свитаца се ослања на биолуминисценцију – хемијску реакцију свога тела која им омогућава да својим светлом привуку партнера, а превелика количина вештачког светла ремети овај процес.

Пестициди

Професор биологије Дејв Гулсон на Универзитету у Сасексу, истиче да су пестициди један од главних узрока што је све мање свитаца.

Научници су и иначе установили да је у току „тиха апокалипса“ у свету инсеката, јер се већ 41 одсто налази пред истребљењем.

Туризам

У Јапану, Тајвану и Малезији већ дуже време излети на којима се посматрају свици привлаче све више туриста. Масовне туристичке туре уз реке близу шума мангрове у Тајланду доводе до рушења стабала и ерозије речних корита, што додатно уништава природна станишта ових светлећих бића.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво