Свици су угасили

Многи се сећају како су као деца у ране летње вечери трчали по дворишту у покушају да ухвате свица и задивљено посматрали њихов треперави сјај. Али, како научници најављују, будуће генерације неће имати прилике да уживају у овом призору.

Научници су установили да је опстанак свитаца угрожен јер остају без својих природних станишта, умиру због пестицида и вештачког светла. Тренутно постоји око 2.000 врста свитаца који су пред истребљењем, преноси Си-Ен-Ен.

Главни разлог због ког се смањује број припадника неке врсте је губитак станишта, а свици су угрожени јер су им потребни посебни услови како би испунили свој животни циклус, тврде научници са Универзитета Тафт у Масачусетсу, који су спровели истраживање.

На пример, једној врсти свитаца из Малезије, познатој по синхронизованом светљењу, потребне су шуме мангрове (зимзелене дрвенасте биљке) како би се размножавали у овом подручју, али су овде засађене плантаже палминог уља.

Светлосно загађење

Истраживаче је изненадило када су установили да је расвета такође узрок изумирања свитаца. Вештачко светло које потиче од уличне расвете, реклама и светлости која се шири са прозора стамбених зграда погубно делује на њих.

„Осим што им ремети природан биоритам, вештачко светло утиче на њихове ритуале током парења“, напомиње Авалон Овенс, један од коаутора студије.

Већина свитаца се ослања на биолуминисценцију – хемијску реакцију свога тела која им омогућава да својим светлом привуку партнера, а превелика количина вештачког светла ремети овај процес.

Пестициди

Професор биологије Дејв Гулсон на Универзитету у Сасексу, истиче да су пестициди један од главних узрока што је све мање свитаца.

Научници су и иначе установили да је у току „тиха апокалипса“ у свету инсеката, јер се већ 41 одсто налази пред истребљењем.

Туризам

У Јапану, Тајвану и Малезији већ дуже време излети на којима се посматрају свици привлаче све више туриста. Масовне туристичке туре уз реке близу шума мангрове у Тајланду доводе до рушења стабала и ерозије речних корита, што додатно уништава природна станишта ових светлећих бића.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. феб 2020, 09:41) - Драган [нерегистровани]

нема

Е, нема на овој планети места и животног облика да га људи нису угрозили. Дисфункционална врста, врста која није оно што јесте него се извргла у вирус који све уништава.

(среда, 12. феб 2020, 20:37) - Огњен [нерегистровани]

Жалосно ...

Испада да смо ми - људска врста најгоре што је могло да снађе живи свет на овој планети. Хоћемо ли доћи памети и свести да живимо у складу са природом а не против ње или идемо ка коначном уништењу свега?