Пробали сте – а да ли знате како расту

Да ли сте икада размишљали о томе како расту индијски орах, ананас, кикирики, сусам? Одговори вас можда изненаде.

Индијски орaх

Индијски орах расте на дрвету и његов плод се одваја од воћке. Семе индијског ораха има облик бубрега, а расте на воћу познатом као индијска или кешу јабука.

Пореклом је из Јужне Америке, тачније из приморских области североисточног Бразила. Индијски орах су у Индију пренели Португалци, док је данас Индија његов највећи произвођач.

Кикирики

Кикирики је једногодишња биљка занимљива по томе што попут кромпира, плодове развија под земљом. Нарасте од 30 до 50 центиметара. Иако би га многи сврстали у орашасте плодове, кикирики припада породици махунарки заједно с грашком, сочивом, пасуљем.

Цветови биљке развијају се изнад земље, а затим се због своје тежине савијају и улазе у земљу где сазревају махуне кикирикија. 

Ананас

Ананас, као и банана, уопште не расте на палмама, чак ни на дрвету. То је зељаста вишегодишња биљка, која има оштре дуге листове, а плодови расту из средишњег дела, на стаблу.

Ананасу су потребне три године како би достигао зрелост.

Сусам 

Сусам је једногодишња зељаста биљка. Има усправну четвороугласту стабљику, високу до два метра. Плод је чаура која садржи око 200 семенки.

Ванила 

Ванила у природи расте као пузавица до пет метара висине, са дугуљастим, кожастим лишћем и цветовима опојног мириса, најчешће бело-жуте или жуто-наранџасте боје. Сваки цвет се отвара само један дан у години на неколико сати.

Плодови ваниле су махуне дужине око 15 центиметара, на којима се у току процеса ферментације ствара ванилин у виду кристалних зрнаца. 

Куркума

Куркума је вишегодишња биљка породице ђумбира и расте углавном у јужној Азији. Од њеног корена прави се зачин упечатљиве жуте боје, коју дугује састојку куркумину.

Управо је тај зачин познат широм света захваљујући својим многоструким лековитим својствима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво