Кад треба, оне и проходају – прилагодљиве ајкуле

Истраживачи су у индонежанским водама открили нове врсте морских паса које су се прилагодиле условима живота и – проходале.

Откриће објављено у научном часопису Marine and Freshwater Research, није прво такве врсте, али указује на чињеницу да се ајкуле много брже прилагођавају него што се сматрало. 

„Пронашли смо морске псе, који користе пераја за ходање по гребенима. Еволуцијски су се одвојиле од свог најближег заједничког претка пре око девет милиона година“, рекао је др. Марк Ердман, потпредседник азијско-пацифичког програма "Conversation International".

„Ово откриће доказује да савремене ајкуле имају изванредну еволуцијску стабилност и способност прилагођавања променама у окружењу“, додао је др Ердман.

Тим научника посматрао је како ајкуле користе своју способност да уз минимум кисеоника ходају перајама у потрази за шкољкама и малим раковима.

Студију у којој су описане четири нове врсте „ходајућих ајкула“ су реализовали програм "Conversation International", Универзитет у Квинсленду, Индонежански институт за науку, аустралијска организација CSIRО и Универзитета на Флориди.

„Помоћу ДНК ових морских паса, били смо у стању да проценимо када су морски пси еволуирали, као и да истражимо процесе који воде ка развоју врсте. Открили смо да су промене у водама, нове формације гребена и копна одиграли велику улогу када су у питању покрети морских паса“, изјавила је ауторка студије др Кристина Деџеон.

„Ове информације су важне не само за кретање морских паса, већ и за разумевање развоја и других врста у овом региону који је познат као област највеће тропске морске биолошке разноликости на глобалном нивоу“, додала је др Деџеон.

Потребна заштита станишта 

Тим који стоји иза истраживања нада се да ће више врста морских паса који се крећу на неуобичајен начин, бити додато у Црвену листу Међународне уније за заштиту природе.

Иначе, познато је укупно девет врста „ходајућих ајкула“ од којих су на Црвеној листи три врсте. Истраживачи верују да постоји више врста оваквих морских паса.

Ове ајкуле живе углавном у области око Северне Аустралије, код острва Нова Гвинеја и острва Раја Ампат, Ару и Халмахера у источној Индонезији.

Због малих, изолованих станишта, морски пси се суочавају са изузетном рањивошћу, укључујући деградацију станишта и интензивни риболов.

„Од суштинског је значаја да локалне заједнице, владе и међународна јавност наставе да раде на успостављању заштићених морских подручја како би се осигурало да се биолошка разноликост наших океана и даље развиј“, рекао је Ердман.

Научници истражују и траже нове врсте ајкула интензивно последњих 12 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво