Корморани и дивље патке на Великој Морави – спремне за попис

Велики број волентера, оринтолога и љубитеља птица мочварица, са подручја Поморавља укључило се у акцију лоцирања и пребројавања птица мочварица, а најзанимљивији је Специјални резерват природе „Брзанско моравиште“ код Јагодине, једно од последњих очуваних мочварних станишта у долини Велике Мораве и овом делу Србије.

Реч је о међународном попису птица водених станишта, а код нас је спроводи Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. 

Акција пописа траје до краја месеца, речено је Танјугу у Управи за заштиту и унапређење животне средине Скупштине града Јагодине.

Волонтери ће, на рекама, језерима, рибњацима, барама и другим воденим стаништима пребројавати дивље патке, чапље, ждралове, корморане, барске коке...

„Брзанско моравиште“ посебну важност има са аспекта заштите птица мочварица, јер чини део коридора миграције, али и обезбеђује и услове за гнежђење многих ретких и заштићених врста птица.

На „Брзанском моравишту“, које се налази између села Брзан у општини Баточина и села Милошево општина Јагодина, а површине је 64,75 хектара, од којих је 49,75 хектара територија Јагодине, „редовно борави 59 строго заштићених врста птица од којих се 29 и гнезди на овом локалитету“.

То је приридна мртваја, настала на простору старог меандра реке Мораве, где су се и поред одређеног антропогеног притиска сачувале основне вредности једног мочварног еко система, кажу стручњаци Завода за заштиту природе Србије.

Тврде и да су остала влажна станишта уз Велику Мораву, у највећој мери исушена и претворена у обрадиве површине, неке баре и мртваје су девастиране експлоатацијом шљунка или су претворена у одлагалишта отпада.

Када је реч о Великој Морави, у близини села Кончарева код Јагодине, налази се колонија чапљи.

Стварање колоније условила је река Морава, бројне баре, ритови и ливаде, добар извор хране, оценио је познати јагодински биолог Бобан Станковић.

Ових дана на Великој Морави је пуно и корморана, али и дивљих патки, којих има и у реци Белици која протиче кроз град Јагодину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво