На филипинском острву са вулканом Тал неће моћи да живе људи

Филипински званичници саопштили су да неће дозволити становнцима да се врате на острво на којем се налази активни вулкан Тал, упозоравајући да ће им живот тамо бити „као да је у њих упeрен пиштољ“.

Вулкан Тал почео је да се смирује избацујући мање количине паре и пепела после ерупције 12. јануара, пошто је пепео стигао на север чак до главног града Маниле, удаљеног око 65 километара.

Вулкан је и даље активан, па велики број мештана остаје у камповима за хитне случајеве док званичници расправљају о корацима потребним да се санирају последице ерупције, преноси АП.

Министар унутрашњих послова Едуардо Ано рекао је службеницима провинције Батангас, у којој се налази вулкан, да потраже сигурније стамбено подручје, величине најмање три хектара, за око 6.000 породица које су живеле у четири села и радили углавном као туристички водичи, пољопривредници и риболовци на вулканском острву.

Како се наводи, ново насеље требало би да буде удаљено најмање 17 километара од вулкана, како би становништво било безбедно.

Острво са вулканом налази се у језеру на највећем филипнском острву Лузону. Филипинска влада раније је прогласила острво са вулканом националним парком, чиме му је ограничила број стално насељених људи. 

Владина агенција за надгледање вулкана је потом прогласила острво трајно опасном зоном, али су сиромашни житељи неколико села тамо живели и радили деценијама.

„Морамо једном и заувек спровести ове прописе, јер су у питању њихови животи“, рекао је Ано и додао да би могло да се регулишу правила туристичких тура, али без сталног боравка на острву.

Филипински председник Родриго Дутерте одобрио је препоруку да се острво претвори у ничију земљу, али тек треба да изда формалне смернице.

Иако је један од најмањих вулкана на свету, Тал је други по количини активности од 24 филипинска вулкана и у његовој ерупцији 1965. године страдало је више од 200 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара