Две Србије изгореле прошле године у пожарима

Климатске промене више нису будућност, већ садашњост. То смо видели у Аустралији, Сибиру, Амазону, Венецији, па и у нашој земљи. Последице осећају и људи и животиње. Нажалост, то није крај.

Иако још није последње стабло посечено и није затрована свака река, планета је упалила аларм! Аустралија гори – до сада је погинуло најмање 28 људи, угинуло више од милијарду животиња.

„У почетку није било јаког мириса, тако да нисмо били свесни проблема. Од децембра је постало јако тешко, зато што се све време осећа мирис паљевине. Стари људи и деца не излазе напоље, они су у климатизованим просторијама“, наводи Јасмина Вермезовић, ИТ стручњак из Аустралије.

Пре Аустралије, горели су Сибир и „плућа планете“, како многи називају Амазонију.

„У Амазони је дошло до драматично повећаног броја пацијената и пријема у болнице пацијената са респираторним тегобама. Нарочито деце и старијих особа. И то у периоду континуирано од неколико месеци“, каже педијатар Душан Костић из Бразила.

У свим овим пожарима до сада је изгорела површина бар две Србије. Процењује се да један удах добијамо из шума, а један из мора и океана.

„Ми све што користимо: воду, храну, ваздух, пољопривредно земљиште долази из природе. Пожарима, поплавама, климатским променема то све нестаје, ремете се еколошки баланси и, ако овако наставимо, ми нећемо имати ресурсе у будућности“, истиче Душка Димовић из Светског фонда за природу.

У Србији видимо суше, поплаве, пожаре, а последњих дана и ваздух.

„Дванаест година сам већ астматичар. Увек отежано дишем без лекова, а поготово ових дана“, каже Весна Пуповац.

„Због загађења осећају пре свега отежано дисање, честе епизоде кашља са обилним искашљавањем, свирање у грудима, то се односи на пацијенте са бронхијалном астмом и са хроничном опструкцијом плућа“, наводи др Дејан Димић, помоћник директора Градског завода за плућне болести.

Последице по здравље људи су далеко шире од онога што се данас забележи у здравственим картонима!

„Имамо екстремно метеоролошке појаве - врући таласи преко лета или захлађења преко зиме, али исто се могу појавити неке заразне болести, јер се на пример комарци могу размножити пуно више него пре“, каже др Маријан Ивануш, шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији.

Повећава се и број становника на планети. Самим тим и оних који је загађују и троше њене ресурсе. И то више није глобална прича, већ се тиче сваког од нас.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

Vatre je zapalio covek

Nije planeta upalila alarm, nego su veliki pozari posledica upotrebe otvorenog plamena i nemara od strane ljudi. Ali svi samo pricaju o tome a i dalje bacaju svuda oko sebe plastiku, pikavce, djubre...

(субота, 18. јан 2020, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

Zapto

Zašto poredite sa Srbijom
Poredite sa Albanijom Hrvatskom Austrijom...

(субота, 18. јан 2020, 21:53) - anonymous [нерегистровани]

Једном за увек

на планети се на повећава број станоника. То је највећа лаж. Повећава се разлика између енормно богатих и исто тако сиромашних. Где се то повећао број становника а да се негде другде није смањио?