Ко Африци отима храну – скакавци

Најезда инсеката на афричком континенту делимично је последица неуобичајених климатских услова. Највећа најезда скакаваца у последњих 25 година захватила је источни део Африке и представља претњу за безбедност хране у неким земљама које су ионако најугроженије глађу, саопштили су званичници.

Један од ројева тих инсеката био је дугачак 60 километара и широк 40, навеле су власти и додале да је то пустињски скакавац који спада у групу најопаснијих.

Инсекти су се поред Кеније, појавили и у деловима Сомалије, Етиопије, Судана, Џибутија и Еритреје. Процењује се да ће захватити и делове Јужног Судана и Уганде.

Ова појава би могла да угрози већ сиромашно становништво у том делу Африке где су и немири, као у Сомалији која је на мети екстремиста, у Јужном Судану су дугогодишњи сукоби, а било је немира у Етиопији.

На појединим местима су ројеви скакаваца толики, да изгледају као тамни облаци на хоризонту. Скакавци су величине прста и на милионе лети и скачу на усеве које уништавају.

Регионална организација Источне Африке је саопштила да типичан пустињски рој може да садржи до 150 милиона скакаваца по квадратном километру који лако мигрирају с ветром и могу прећи 100 до 150 километара дневно.

Просечан рој за само један дан може да уништи усеве довољне за исхрану 2.500 људи. Најезда би могла да потраје до јуна јер су услови за размножавање сакакаваца повољни после неуобичајених, великих поплава последњих недеља.

Да би помогле спречавање и сузбијање најезде, власти анализирају сателитске снимке, складиште пестициде и прскају тло из ваздуха.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Siromasni

Na sirotinju svako ostri .... sto rekao nas narod

(субота, 18. јан 2020, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Pa sto ih ne jedu,kad mogu Kinezi sto ne bi mogli i oni.