Макрон више неће „да чачка мечке“

Емануел Макрон, председник Француске, обећао је да више неће доводити медведе у Пиренеје, наводе сточари који те животиње оптужују за све бројније нападе на стада оваца.

„Председник је дао обећање да медведе више неће пуштати. Схватио је да је то велики проблем за нас“, рекао је, после састанка са Макроном сточар Пјер Поми, који гаји краве и овце у планинском пограничном региону између Француске и Шпаније. 

После вишедеценијског интензивног лова, популација медведа у Француској, била је на ивици егзистенције деведесетих година прошлог века.

Држава је почела да увози животиње из Словеније, и да их пушта у дивљину током 1996, 1997. и 2006. године.

Две медведице из Словеније које су добиле имена Клаверина и Сорита, придружиле су им се 2018. године.

Верује се да је сада у дивљини Пиринеја око 40 медведа, што је двоструко више него 2010. године.

Такав пораст броја медведа довео је до честих напада на стоку, навели су званичници, па их је тако, 2018. године било 400. Иначе, ранијих година их је било између 100 и 200.

Међу сточарима чија су стада нападана је и један од Помијевих пријатеља.

Изјавио је за АП, да су његове преплашене овце једном приликом скочиле са литице и да их је било „256 на гомили“, наглашавајући да је за пастире то било „трауматично искуство“.

„Волим медведе и животиње, али исто тако волим да живе срећно у Јелоустоуну, Канади, Румунији, Словенији“, рекао је сточар.

Према његовом мишљењу, предатори попут медведа, једноставно су некомпатибилни са привредом Пиринеја која се у доста ослања управо на сточарство.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар