Псе луталице не треба дресирати, већ нас разумеју, и то врло добро

Тренирање кућног љубимца да седи, преврће се или лежи, захтева одређено време и стрпљивост. Међутим, истраживачи су открили да и пси луталице такође могу да следе наредбе људи.

Никакав тренинг није потребан да би човековог најбољи пријатељ разумео једноставне захтеве људи, показало је једно истраживање. 

Истраживачи који проучавају псе луталице у Индији, открили су да пси могу имати урођену способност разумевања одређених људских покрета односно гестикулирања.

Проучавали су псе луталице у неколико индијских градова, нудећи им две покривене посуде уз показивање руком на једну од њих.

Скоро половина паса није показала интересовање за „учешће у пројекту“, односно, није уопште пришло посудама. Истраживачи су закључили да се то дешава код паса који су анксиозни јер су имали непријатно искуство са људима у прошлости.

Од паса који су учествовали и били предмет истраживања, око 80 одсто је правилно пратило људски сигнал, што је истраживачима сугерисало да им није потребна обука за разумевање гестикулације.

Резултати истраживања упућују на закључак да пси могу да разумеју гестикулацију једноставним посматрањем људи. 

Пси су припитомљени пре 10.000 до 15.000 година, и вероватно су најраније припитомљене животиње на планети.

Људи су поред себе желели псе са посебним обликом тела и карактером па су их узгајали мењајући им генетички фонд. Нарочито су били тражени пси које је лако дресирати.

Ипак, није јасно да ли је разумевање људи нешто што се стиче тренингом или је делом урођена особина код паса.

„Мислили смо да је прилично невероватно да пси могу следити гестикулацију људи. Ипак, налази показују да пси ипак пажљиво посматрају човека, и користе сопствено разумевање људи да донесу одређену одлуку. То показује њихову интелигенцију и прилагодљивост. Морамо схватити да су пси интелигентне животиње које могу коегзистирати с нама. Они су сасвим способни да разумеју наш говор тела и морамо им дати могућности за то. Мало емпатије и поштовања према другој врсти може умањити и сукобе људи са псима“, каже др Аниндита Бадра са Индијског института за научно образовање и истраживање.

Истраживање је објављено у часопису Frontiers in Psychology.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво