Биљкама је потребно ђубрење и орошавање, али највише – љубав

Загађен ваздух не прија биљкама као ни људима, а ни хладноћа. Ипак, биљке могу да нам помогну у прочишћавању ваздуха, само треба знати основна правила њихове неге.

Када је реч о лошем квалитету ваздуха, и биљке, као и људи, реагују. Тако на пример, када је ваздух загађен, почну да им жуте листови или – увену. Биљке дебљих листова као што је спатифилум, добре су за прочишћавање ваздуха и лако се одржавају.

„Спатифилум се повремено мора прихранити природним ђубривом. Природна ђубрива немају адитиве. Не треба прскати у затвореном простору, ако било шта радите око биљке. У зимском периоду је најбоље да их чистите обичном водом и да не претерујете у заливању. Више воле орошавање“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, инжењер хортикултуре, Ада Столић.

Од актуелног загађења биљке треба заштити орошавањем, чишћењем и прихраном, али и редовном променом ваздуха. Биљкама прија топлота али и промена ваздуха и прилагођена влажност. Такође, не треба претеривати са заливањем.

„За почетнике, који тек уче да гаје биљке, најбоље за одржавање су алоје, красуле, агаве и биљке са дебелим листовима, јер у њима има довољно воде и није обавезно често их заливати“, саветује Ада.

Угљен-диоксид, упија на пример палма „арека“ и та биљка је високо рангирана у истраживању о чистом ваздуху које је радила Наса, наводи Би-Би-Си.

Цитруси су препоручљиви за освежавање простора 

„Све биљке су добре, а ја бих највише препоручила цитрусе, то су лимуни, поморанџе, грејпрути... Сваки лист даје мирис цитруса у кући а имате и плод. Уједно су и украс на тераси током лета“, рекла је Столићева.

Да би сте знали да ли је биљка здрава, можете посматрати најпре лишће. Листови морају бити сочни, меснати, лепе зелене боје... Ако листови пожуте или опадају, треба биљку пресадити или прихранити и очистити. Ипак, све у своје време. Сада није време за прихрану, али чишћење и прихрана се, ако су потребни, увек могу применити.

Током зиме, биљке које су нам биле на отвореном треба посебно неговати.

„Њих уносимо у ходнике на пример. Оне медитеранске не дозвољавају да буду у топлим просторијама. То су цитруси, палме, маслине... С пролећа изнесемо, и наставимо са заливањем и прихраном“, додала је Ада Столић.

Баштенске биљке, као што су тује, с друге стране, могу се од хладноће заштитити паковањем везивањем. Оне се могу и пре зиме орезати. Малчирање није посебна заштита, већ је то углавном декорација.

Столићева на крају, осим свега наведеног, као најбољи рецепт за успешан узгој биљака саветује – љубав према биљкама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво