Лана – нова сорта шљиве из Чачка

Вишедеценијски, континуирани оплемењивачки рад у Институту за воћарство у Чачку на стварању нових сорти континенталних врста воћака прилагођених условима умерено-континеталне климе, резултирао је признавањем још једне нове сорте шљиве, која је испитивана под ознаком хибрида 14/21. Ово је 18. сорта шљиве створена у Институту.

Комерцијално име нове сорте шљиве биће Лана. Настала је укрштањем калифорнијске плаве и сорте рут герштетер. Готово четири деценије трајало је испитивање и огледи како би сорта била призната.

Лана је рана шљива, сазрева у другој декади јула и има крупне плодове плаво-љубичасте боје. Јако је сочна и добра за употребу у свежем стању каже једна од аутора сорте, Светлана Пауновић.

„Врло важна особина јесте да је она толератна на вирус шарке који је веома раширен у Србији, али не само у Србији него и у многим европским земљама. То са економског становишта, толератна, значи да испољава симптоме на појединачним листовима, али нема никаквих симптома ни промена на плодовима, што је јако важно да практично можемо да је гајимо и у Србији у којој је шарка ендемично присутна“, каже Светлана Пауновић, научни саветник Института за воћарство. 

Нова сорта има високу и редовну родност што је атипично за ране сорте.

„Оно што је неопходно, и што Институт у наредном периоду треба да уради, јесте да спроведе поступак сертификације. Наравно, увођење у уматичење и производње садног материјала ове сорте, што наравно, не можемо очекивати пре но за две до три године“, напомиње је др Милан Лукић, директор Института за воћарство у Чачку. 

Сорте шљиве створене протеклих деценија у чачанском Институту за воћарство, веома су заступљене у домаћим, али и засадима Европске уније. Од 40 милиона стабала шљиве колико има Србија, готово трећина су стабла сорти ове научне установе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво