„Паук осветник“ откривен у Мексику

Научници су открили нову врсту паука са врло моћним отровом. Једним угризом може да изазове велике проблеме на кожи човека.

Упркос томе што се сматра да овај паук није смртоносан, његов ујед може узроковати појаву лезија по великој површини коже. 

Паук који је назван Loxosceles tenochtitlan је откривен у Мексику, и утврђено је да живи у намештају и у производима од текстила.

За откриће су заслужни истраживачи са Националног аутономног универзитета у Мексику у месту Тлаксала. Тим је предводио биолог и универзитетски професор Алехандро Валдез-Мондрагон.

Детаљном анализом зглавкара, утврђено је да овај паук потиче из Мексичке долине на Мексичкој висоравни. Доказано је и да је јединствена врста, пошто су научници раније мислили да овај паук припада већ познатој врсти зглавкара.

Професор Валдез-Мондрагон је упозорио да је специфичан и по томе што лако може да угризе човека, ако се осети угроженим.

Зато је већ добио надимак „паук осветник“. Најкомотније се осећа ушушкан у угловима намештаја, рупицама у зидовима...

„Они воле да бораве у домовима људи јер ту имају одговарајућу температуру и влажност ваздуха као и храну. Иако постоји опасност од незгоде при сусрету са њима, улога овог паука је важна и има еколошку функцију пошто се храни одређеним инсектима“, каже професор Валдез-Мондрагон.

Стручњаци кажу да се присуство овог паука у кући или стану може избећи редовним одржавањем и хигијеном стамбеног простора.

Иначе, Мексико је држава са највећом разноликошћу рода Loxosceles, јер одатле потиче чак 40 од укупно 140 врста тог рода паукова које постоје у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво