Угинула Добрила, женка белоглавог супа

Чувари Специјалног резервата „Увац“ пронашли су данас леш женке белоглавог супа Добриле.

Чувари у резервату пронашли су Добрилу између четири стабла. Претпостављају да је изгубила висину током лета, пала и остала заглављена међу гранама.

Добрила се прошлог пролећа излегла на литицама Увца, а име је добила приликом маркирања, због своје мирноће и умиљатости.

Велику пажњу јавности привукла је прошле године, када је одлутала, а након више месеци пронађена је у Турској. Без снаге и изнемогла била је смештена у бази у месту Дијарбакиру.

Уз посредство амбасадора Турске у Србији Танжуа Билгича, турска авио-компанија „Туркиш ерлајнс“ обезбедила је за Добрилу бесплатан превоз до Београда.

„Туркиш ерлајнс“ је снимио и документарни филм о несвакидашњем Добрилином путовању авионом.

Белоглави суп је веома ретка птица, која припада заштићеној врсти. Један је од највећих чистача природе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се