Свет на раскрсници – борба против климатских промена или предаја

У Мадриду је почела конференција о климатским променама чији је циљ заустављање процеса глобалног загревања. Генерални секретар светске организације Антонио Гутерес поручио је да свет има избор – да се бори против климатских промена или да се преда. На Самиту је и министар заштите животне средине Горан Триван, у својству личног изасланика председника Србије.

Уместо у Чилеу, који је одустао од конференције због грађанских протеста, представници готово свих чланица Уједињених нација су у Мадриду на великом самиту о клими. Своје идеје и планове представиће 29.000 учесника и делегације из 200 земаља, потписница Париског климатског уговора, током наредних дванаест дана.

„Свет је на прекретници и до краја идуће деценије ми ћемо бити на једном од два пута. Један је пут капитулације, на коме ћемо као месечари прећи тачку без повратка, угрожавајући здравље свих становника планете. Морамо да одлучимо да ли заиста желимо да будемо упамћени као генерација која је забила главу у песак, правећи се да се ништа не дешава док планета гори? Други је пут наде, уколико ограничимо глобални раст температуре на један и по степен Целзијуса и престанемо да емитујемо угљен-диоксид до 2050. године“, истакао је Антонио Гутерес, генерални секретар УН.

Свет је већ топлији за око један степен Целзијуса, што доводи до све већег броја климатских катастрофа. Садашњим темпом, температура би до краја века могла да порасте за четири или пет степени.

„Борба против климатских промена захтева нови мултилатерализам. Свет мора да има више акција и веће амбиције ако желимо да спасимо нашу планету“, рекао је шпански премијер Педро Санчез.

Међу педесет светских лидера нема Доналда Трампа, који ће се идуће године повући из Париског споразума о клими. На скупу је Ненси Пелоси, која поручује да је амерички народ ангажован у борби против климатских промена.

У центру пажње је ново руководство Европске уније. 

„Наш заједнички циљ је да до 2050. Европа достигне циљ карбонске неутралности. Зато Европска унија мора одмах да крене у акцију“, каже Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

Председник Европског савета Шарл Мишел позива све да буду чувари наше планете. 

Аустријски председник је на скупу показао меду кога ће поклонити детету које брине за планету.

Учесници су под притиском глобалног покрета за борбу против климатских промена, са шведском тинејџерком Гретом Тунберг на челу. Она се враћа из Чилеа за Европу, не авионом већ бродом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво