Зелена застава за еко-школу у Житорађи

Од 113 еко-школа у Србији, које су део међународног програма за подизање свести ученика о значају очувања животне средине и две топличке основне школе испуниле су захтевне критеријуме и постале део ове групације.

Брига о здравој животној средини приметна је на сваком кораку, како у самој матичној школи у Житорађи, тако и у издвојеним одељењима у околним селима.

Оплемењивање и уређење радних простора и одржавање школских дворишта само се неке од бројних активности запослених и ученика у оквиру пројекта „Еко - школа“.

„Једна од њих је скупљање лименки. У тој акцији смо били веома успешни и освојили треће место у Србији. Добили смо новчану награду, коју смо искористили за куповину лопти“, наводи Валентина Шчековић, еко-координатор у ОШ „Топлички хероји“ у Житорађи.

Двадесетак садница јабука нашло је своје место ове јесени у школским двориштима, које ће расти упоредо са ученицима, који су их и засадили.

„То је као здрава храна, ужина за ученике, да могу сами да изнегују и да их касније, једу“, наводи Данијела Милић, еко-координатор у ОШ „Топлички хероји“ у Житорађи.

„Локална самоуправа је обезбедила саднице и могу да кажем да смо поносни на чињеницу да је наша основна школа спровела једну овакву акцију“, истиче Марко Стошић, в.д. начелника управе Општине Житорађа.

Статус еко-школе стекли су недавно, када је као потврда испуњења захтевних критеријума стигла зелена застава, која краси њихове просторије.

„Навело нас је то да подстакнемо све ученике да развијају нову неку еколошку свест у својој глави, да се брину о својој природи, о свом окружењу“, напомиње Горан Станојевић, директор ОШ „Топлички хероји" у Житорађи.

Награде, попут оне за израду периодног система елемената од тетрапака, који сада служи као наставно средство, само су додатни подстрек у будућим активностима на заштити и очувању животне средине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво