Мислило се да је изумро, а сада се појавио после 30 година

Примерак веома ретке врсте малог копитара за коју се сматрало да је изумрла спажен је у џунглама северозападног Вијетнама први пут после 30 година.

Познат као вијетнамски мишолики јелен, ова врста је уједно и најмањи папкар на свету, а последњи познати примерак угинуо је 1990. године, наводи часопис Нејчер еколоџи енд еволушон (Nature Ecology and Evolution).

Врста, која носи латински назив Tragulus versicolor, први пут је научно описана 1910. године на основу неколико примерака који су виђени у џунгли око 450 километара североисточно од града Хо Ши Мин.

Због чињенице да ниједан примерак није виђен од 1990. године, стручњаци су претпостављали да је врста изумрла, понајвише због изловљавања и уништавања станишта услед ширења пољопривредних газдинстава.

Међутим, вијетнамски биолог Ан Нгујен, који ради за групу за заштиту животиња „Глобал вајлдлајф“ и студент је на Институту у Лајбницу, већ неко време желео је да утврди да ли су претпоставке тачне или не.

Заједно са колегама Барнијем Лонгом и Ендрјуом Тилкером запутио се у вијетнамске џунгле посећујући села и распитујући се код локалног становништва.

На основу неких сведочанстава, поставили су 30 камера које се активирају на покрет.

„Резултати су невероватни. Био сам пресрећан када смо проверавали камере и затекли снимке и фотографије“, рекао је Нгујен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво