И за мионичко воће банка гена

У Паштрићу код Мионице, Еколошко друштво „Оквир живота“, које су основали биолози др Ивана Петровић и њен отац Предраг, формира банку гена воћа, поврћа и житарица. Намера је да се сачувају аутохтоне биљне сорте којих има по целој Србији.

Само у селима мионичке општине Петровићи су пронашли 55 старих сорти јабука. Ни једна од њих се хемијски не третира, а веома добро рађају.

Здраве, аутохтоне јабуке, понеку сорту крушака и житарица, изложили су у Мионици и показали потенцијал гена са којима мионичка села располажу.

„Ми смо се изненадили колико су људи сачували те старе сорте, можда више из веровања, греота је кажу калем посећи, то је највећи утук одсећи у роду један калем. Дакле, постоји фонд старих сорти код којих можемо отићи да узмемо гене, које можемо претворити у један производ, масовно гајити“, каже биолог Предраг Петровић.

Мионички биолози највише су напредовали у прикупљању банке гена старих сорти јабука. После годину дана марљивог рада прошириће банку гена крушака и житарица, првенствено кукуруза и пшенице.

Биолог, др Ивана Петровић каже да су у свету те банке гена веома битне зато што оне чувају генетичке ресурсе.

„У пракси се показало да велике институције које су лоциране у градовима немају контакт са пољопривредницима, и да се ти генетички ресурси морају штитити на терену, у такозваним инсит условима сачувати. Њена важност јесте првенствено због тога што чува локалне варијатете и везана је за локалну заједницу која чува та семена и размењује их бесплатно“, каже Петровићева.

Потрагу за још већим бројем старих сорти воћа, поврћа и житарица настављају најпре на југу Србије, а онда и на другим подручјима наше земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво