Американци напуштају Париски споразум о клими

Сједињене Америчке Државе су званично покренуле процес повлачења из Париског споразума о клими. Државни секретар Мајк Помпео о томе је обавестио Уједињене нације, наводећи да споразум - који је потписало 188 земаља – штети америчкој економији. Европска унија, Кина и највећи део међународне заједнице жали због одлуке Америке, уз наду да ће се Вашингтон предомислити.

Четири године од потписивања Париског климатског споразума, из њега иступа један од највећих емитера штетних гасова на планети. Доналд Трамп је то обећао још у председничкој кампањи, како би подстакао индустрију нафте, гаса и угља у земљи. Споразум је забрањивао земљама потписницама да изађу из њега три године од ратификације у новембру 2016. године.

„Радили смо руку под руку с нашим америчким пријатељима на Париском споразуму који је сада на снази. Али и без њих свет ће наставити да примењује тај споразум и спроводи акције на смањењу штетних гасова, који негативно утичу на нашу планету“, каже Мина Андрејева, портпаролка Европске комисије.

Приступање споразуму из 2015. године потписала је администрација бившег председника Барака Обаме, обећавши да ће до 2030. смањити емисију гасова за 26 до 28 одсто. Повлачење из споразума зато је разбеснело демократе, које оптужују Трампа да је том одлуком продао будућност америчке деце. Кина жали због одлуке Вашингтона.

„Верујемо да су климатске промене изазов за цело човечанство. Сви у међународној заједници треба да се удруже и сарађују како бисмо савладали тај изазов. Надамо се да ће Сједињене Државе бити одговорније и да ће, уместо негативне енергије, пружити већи допринос мултилатералној сарадњи“, нада се Генг Шуанг, портпарол Министарства спољних послова Кине.

Русија, која је након дугог оклевања прошлог месеца ратификовала Париски споразум, сматра да је без учешћа Америке тешко говорити о његовој ефикасности.

Процес повлачења из споразума трајаће годину дана и ступиће на снагу дан после америчких председничких избора 4. новембра 2020. године. Ако Трамп не освоји други мандат следећи председник би могао да се врати поштовању договора за само 30 дана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво